Şi-au dat singuri prime, cadouri pentru secretare, s-au distrat pe banul contribuabilului, au raportat lucrări comunitare care nu există şi au dat pomeni electorale din banul public. Doar două din 42 de unităţi administrativ teritoriale luate la puricat de Camera de Conturi Constanţa nu au comis ilegalităţi.
Raportul de activitate 2014 al Camerei de Conturi Constanţa arată că DNA mai are mult de lucru. Aproape că nu există comună cât de mică unde aleşii să nu comită în 2013 ilegalităţi cu banul public, începând de la deconturi de carburant, cadouri, prime, mese şi terminând cu lucrări care există doar pe hârtie. De departe cel mai stufos şi plin de nereguli raport este cel asupra activităţii Consiliului Judeţean Constanţa, unde conducerea este judecată deja pentru fapte de corupţie. Totalul abaterilor financiare constatate anul trecut la nivelul judeţului au fost de 181.595 mii lei, în timp ce prejudiciul a fost de 60.141 mii lei. În total, 241,7 milioane de lei, respectiv 53,7 milioane de euro. Dar să le luam pe rând.

Nicuşor Constantinescu: subvenţii, pomi şi publicitate ilegală de de 26,2 milioane euro

Consiliul Judetean Constanta

De departe cele mai multe neregului au fost constatate la Consiliul Judeţean Constanţa, unde DNA lucrează deja la instrumentarea dosarului. În anul 2013, instituţia condusă până nu demult de Nicuşor Constantinescu, a plătit o groază de lucrări şi servicii fără respectarea prevederilor legale.
„Pomelnicul” Camerei de Conturi Constanţa este prea stufos pentru a-l putea prezenta integral aici, însă cele mai mari valori ale abaterilor figurează la contractele cu Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri: asfaltări, subvenţii, plantări de perdele forestiere, toate fără respectarea legii. Valoarea totală a prejudiciului stabilit de comisarii de conturi este de 39.234 mii lei iar abaterile financiare au fost de 78.832 mii lei. Cu totul peste 118 milioane de lei, respectiv 26, 2 milioane euro.

Canalizările fantomă de la Ghindăreşti

La Ghindăreşti, primarul pesedist Adrian Vartolomei a luat ochii comunităţii cu un centru pentru pescari, ridicat cu finanţare europeană, dar a „torpilat” rău de tot bugetul local.
Iată ce spun comisarii de conturi care au verificat contractul „Proiectarea, execuția, finalizarea și remedierea oricăror defecte ale lucrărilor canalizare, stație de epurare, înlocuire rețea de alimentare apă potabilă, sursa de alimentare cu apă potabilă din subteran, înmagazinare și distribuție în localitatea Ghindărești, județul Constanța”: „Din inspecția la fața locului a obiectivului <Stație de epurare> s-a constatat că, de fapt, construcția nu există, este turnată doar o platformă de beton, iar lucrările sunt sistate. De asemenea, din inspecția la fața locului a bazinului de apă de 300 mc, obiectiv din cadrul aceluiași proiect, s-a constatat că acesta nu este folosit, este acoperit de buruieni, nu este racordat la instalația electrică, este inundat datorită faptului că nu este etanșat, iar instalația de supraplin este montată prea jos și nu permite umplerea la nivel. Astfel, au fost constatate prejudicii în sumă totală de 2.670 mii lei, la care s-au calculat accesorii în sumă de 622 mii lei”.
Mai mult, inspectorii au constatat că dirigenția de șantier care a făcut obiectul unui contract distinct, încheiat în anul 2011, pentru lucrarea „canalizare, stație de epurare, înlocuire rețea de alimentare apă potabilă, sursa de alimentare cu apă potabilă din subteran, înmagazinare și distribuție în localitatea Ghindărești, județul Constanța” a fost plătită nelegal, pentru lucrări și servicii confirmate, dar constatate, în urma controlului, ca fiind neexecutate. „Au fost vizate situații de plată și devize de execuție pentru lucrări și utilaje care, în urma inspecției la fața locului, nu au fost găsite la locul de desfășurare a lucrărilor”, se arată în raport. Mai pe scurt peste 3,3 milioane de lei s- au „epurat” ilegal.

Jaf de un milion de euro în domeniul privat la Negru Vodă

Ilegalităţi pe banii publici au fost găsite şi la Negru Vodă. „Entitatea a procedat la înregistrarea și evidențierea eronata în fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al entității, a unor bunuri care aparțin de fapt domeniului public al UATO Negru Vodă, reprezentând echipamentele si instalațiile aferente rețelei de apă şi canalizare”, se arată în raportul Camerei de Conturi Constanţa privind oraşul Negru Vodă. Abaterile au fost estimate la 5.603 mii lei, respecti 1,2 milioane de euro.

Uite pădurea, nu e pădurea la Pantelimon

Camera de Conturi a descoperit abateri şi în cazul Comunei Pantelimon. Numai în ceea ce priveşte contractul de împădurie comisarii au constatat abateri de aproape jumătate de milion de lei.
„Entitatea a efectuat plăți nelegale în suma de 378 mii lei, la care au fost calculate majorări de întârziere în suma de 83 mii lei, reprezentând lucrări de plantare de puieți pe o suprafață de 33 ha și lucrări de întreținere a plantației, fără a avea la baza toate documentele justificative necesare efectuării plăţii, respectiv situații de lucrări, precum și alte documente care să ateste ca lucrările de plantare au fost executate potrivit prevederilor contractuale”. Abaterile financiare au fost cuantificate la 461 mii lei.

Găinării cu cauciucuri, pomeni electorale şi secretare

Şi potlogăriile primarilor constănţeni nu se opresc aici. Vom reda în cele ce urmează, fără alte comentarii, pasaje din raportul Camerei de Conturi.
„Au fost efectuate plăți nelegale pentru achiziția de produse alimentare pentru acțiuni festive și sociale, în valoare de 22 mii lei, precum și pentru achiziția de tipărituri (agende, calendare și felicitări personalizate), cu ocazia sărbătorilor de iarnă în valoare de 9 mii lei, pentru care au fost calculate accesorii în sumă de 4 mii lei” – UATC Grădina
„Liceul Tehnologic <Radu Priscu> Dobromir a plătit nelegal contravaloarea unor anvelope, deși instituția nu are în dotare sau în folosință autoturisme” – UATC Dobromir
„În perioada 2012-iunie 2014, primarul și viceprimarul au beneficiat nelegal de sporuri și prime de Paști și de Crăciun astfel: primarul a beneficiat de spor de vechime, precum și de o majorare de salariu de 52,5% reprezentând spor pentru implementarea unui proiect cu finanțare nerambursabilă și de primele de sărbători (Paști și Crăciun). Viceprimarul a beneficiat de spor de vechime, de spor de condiții periculoase, în procent de 15% și de prima de Paşti și de Crăciun” – UATC Tuzla
„Angajații Primăriei Adamclisi au beneficiat, pe lângă drepturile salariale plătite pentru timpul efectiv lucrat, și de alte drepturi de natură salarială care exced prevederilor legale, și anume: indemnizație de hrană; stimulent pentru ținută; primă de ziua femeii; primă de Crăciun; tichete cadou și stimulente pentru salariații cu atribuții în administrarea creanțelor fiscale” – UATM Adamclisi.

Articolul precedentPrimăria a evacuat CNSLR-Frăția Galați pentru că n-a plătit chiria
Articolul următorAurel Bucur, „omul lu’ Hrebe’” dat afară de la Salrom.