Seria scandalurilor provocate de patrimoniul sindicatelor continuă cu noi episoade, pentru că după 25 de ani de manevre imobiliare și controverse nimeni nu mai știe care sunt imobilele din proprietatea sindicatelor și nici cine și cum le administrează. La Galați, s-a ajuns ca administrarea Casei de Cultură a Sindicatelor să fie „moștenită” de fiul fostului director, devenind în mare măsură o clădire cu spații de închiriat, pentru pizzerii, cluburi de noapte și jackpot. Cum la Casa Sindicatelor nu au loc decât pe bani, sindicatele, câte au mai rămas, s-au descurcat fiecare cum a putut, cele mai multe fiind la mâna angajatorului.
Cea mai norocoasă părea a fi filiala Galaţi a CNSLR-Frăția, care-și avea sediul în „Casa E.I. Guechoff”, de pe strada Domnească nr 58, un imobil de patrimoniu vecin cu Prefectura.
Însă, luni dimineață, liderii locali ai confederației au fost evacuați din sediu, la cererea Primăriei Galați. Municipalitatea și-a motivat măsura prin faptul că sindicaliștii nu și-au plătit chiria, însă Ștefan Frunză, președintele CNSLR-Frăția Galați, spune că nu poate plăti chirie din moment ce nu are un contract de închiriere cu Primăria. Mai mult de atât, Primăria Galați nu are nicio dovadă că ar fi proprietara imobilului.

Sindicaliștii, luați pe sus cu jandarmii

Luni, la primele ore ale dimineții, descindere în forță în imobilul de pe strada Domnească nr 58, în sediul filialei gălățene a CNSLR-Frăția. Executorul Ștefan Postelnicu, angajat de Primăria Galați, însoțit de jandarmi a dispus evacuarea filialei locale a confederaţiei, a Sindicatului navigatorilor „Farul”, a federației sindicale Unitrans și a mai multor organizații care aveau spații închiriate de la CNSLR-Frăția, între care Grupul de Pescari „Lotca” și Asociația „Renașterea Pensionarilor”. A scăpat de evacuare doar Asociația SMURD Galați, din care fac parte Consiliul Municipal și Consiliul Județean.
Reprezentanții municipalității susțin că CNSLR-Frăția ar fi trebuit să plătească chirie la Primărie, dar sindicaliștii susțin că nu au nici un contract de închiriere încheiat cu Primăria Galați. Litigiul face obiectul unui proces aflat pe rolurile instanțelor gălățene și care este departe de a se fi încheiat. După ce Primăria Galați a câștigat la Judecătorie, sindicaliştii au făcut recurs și instanța Tribunalului Galați ar urma să se pronunțe pe data de 16 iunie.
„Inițial am primit o somaţie să evacuăm în opt zile, după care, în week end ne-au mai dat trei zile, ca să nu putem face nicio hârtie, nicăieri. Le-am cerut un termen mai mare, am spus că suntem de 25 de ani aici, că avem arhivă, că reprezentăm nişte instituţii de stat, nu suntem locatari într-un apartament, să scoatem mobila şi frigiderul afară şi gata. Nu am plătit chirie pentru că nu ni s-a tăiat nicio factură, neavând contract cu Primăria. Contractul pe care îl avem este cel din 1990, cu fosta IJGCL şi de atunci nu a mai venit nimeni să ne demonstreze că este proprietarul clădirii şi să-i plătim chirie”, a declarat Cosmin Apostol, vicelider al Sindicatului Navigatorilor „Farul”, care face din CNSLR-Frăția.

Executorul și jandarmii sfidează legea

Contract

Președintele filialei Galaţi a CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Unitrans, Ștefan Frunză, susține că în 2013, când mai mulți lideri sindicali au înființat Federația Unitrans au prezentat instanței de la Judecătoria Galați dovada de sediu, iar magistrații au admis acel document, care este valabil până în 2016 și, potrivit dreptului civil, nu poate fi anulat printr-o acțiune în forță: „Codul de procedură civilă spune în la art. 1270: contractul valabil încheiat are putere de lege pentru părţi. Uitaţi-vă, acolo este sediul Federaţiei Unitrans-UE, am o hotărâre a unei instanţe, care stabileşte clar că am un contract încheiat legal pentru un sediu aici, în Domnească, federaţia este înregistrată în Registrul persoanelor juridice, iar dl. executor judecătoresc cu jandarmii sfidează acest contract şi această lege a părţilor. Avem un contract încheiat în 2013, care nu a fost atacat de instanţă şi care produce efecte până la data expirării lui, adică până în iunie 2016. Am avertizat şi executorul judecătoresc şi Jandarmeria că aici este sediul Federaţiei Unitrans, am făcut dovada cu cartea de identitate că sunt preşedintele Federaţiei Unitrans, am arătat că sediul declarat, recunoscut şi de instanţă în baza unui contract devenit lege, este aici, în Domnească 58, însă dânşii, în mod abuziv, au zis că nu recunosc acest contract, ei nu recunosc art 1270 din Codul de procedură civilă”.

Avocatul CNSLR-Frăția, dus cu duba Jandarmeriei la Secția 1 Poliție

Avocat Sindicalisti Galati

Avocatul sindicaliștilor, Nicuşor Teodorescu, s-a opus executării silite, acuzându-i pe reprezentanții Primăriei Galați de comiterea unor falsuri pe care le-a și denunțat printr-o plângere depusă la DNA Galați: „Sentinţa nu este executorie şi este făcut recurs. Este un fals grosier şi executarea este vădit ilegală. Am sunat la 112 să vină Poliţia să constate falsul şi să-l încătuşeze. Am fost la DNA, am înregistrat plângere penală pentru falsuri. Nu are nimeni act de proprietate aici, Primăria nu are acte pe spaţiu. Este inadmisibil într-un stat de drept. Deci, recursul este pe rol, pe hotărâre nu scrie executorie, ce se întâmplă astăzi aici e criminal, e penal! Prin lege, în 1991 şi în 2003, i-a obligat pe primari, dacă au spaţii, să încheie contracte. Nu a încheiat nimeni nimic. Au dormit?”, a întrebat retoric avocatul.
Pentru că s-a opus executării, avocatul sindicaliștilor a fost „umflat” de jandarmi și urcat în duba cu care a fost dus la Secția 1 Poliție. Se pare că agenții de poliție nu prea au avut ce să-i facă, i-au dat drumul și după jumătate de oră avocatul și-a reluat locul în „dispozitiv”, dar fără prea mult succes. Sub protecția jandarmilor, angajații de la salubrizare au scos din sediu mobilele sindicaliștilor și le-au dus la un depozit al Primăriei.

Primăria acuză: profiturile din subînchiriere sunt de 54 de ori mai mari decât chiria

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei Galați, Emanuela Turcu, acțiunea în forță a municipalității s-ar baza pe o sentință care permite executarea silită a CNSLR-Frăția: ”Evacuarea se face pe baza unei hotărâri judecătorești definitive și executorii. Este vorba despre un debit restant de peste 99.000 de lei. Acești chiriași nu și-au mai plătit obligațiile către Primărie din anul 2007, în condițiile în care au stabilită o chirie lunară de un leu pe metrul pătrat, iar valoarea contractului era de 337 de lei pe lună”.
Reprezentanta municipalității acuză sindicaliștii că prin subînchirierea spațiilor au obținut profituri de zeci de ori mai mari decât sumele pe care ar fi trebuit să le plătească la Primărie: „Mai mult de atât, spațiile pe care le-au închiriat de la Primărie cu un leu pe metrul pătrat le-au subînchriat mai departe pentru unele activități profitabile, cu sume cuprinse între 6 euro/mp și 12 euro/mp lunar, obținând profituri de la 27 până la 54 de ori mai mari decât ar fi trebuit să plătească la primărie”, a adăugat Emanuela Turcu.

Un proces tardiv „câștigat” anticipat

În 2011, Primăria Galați a deschis acțiune în instanță împotriva Uniunii Județene CNSLR-Frăția, a Sindicatului Lucrătorilor de la Dunăre „Farul”, Sind România, Asociației SMURD și Asociației Grupul de Producători „Lotca”, obiectul acțiunii civile fiind „reziliere contract”.
Fostul primar Dumitru Nicolae voia să obțină în instanță anularea unui contract încheiat în 1990 între Uniunea Județeană a Sindicatelor Libere (UJSL) Galați și Întreprinderea Județeană de Gospodărire Comunală și Locativă (IJGCL) pentru închirierea imobilului de pe strada Domnească nr 58. După ce în 1994 a avut loc fuziunea dintre CNSLR şi CSI Frăţia, spațiul din imobil a fost ocupat de CNSLR-Frăția Galați.
La acel moment, contractul încheiat în 1990 nu mai era valabil, pentru că dispăruseră ambele semnatare, și UJSL, dar și ÎJGCL. Atunci, Primăria Galați, care a preluat patrimoniul regiei locative de stat ar fi trebuit să se revendice ca proprietar al imobilului de str Domnească nr 58 și să cheme CNSLR-Frăția la negocierea unui contract de închiriere. Nu s-a întâmplat asta. După 11 ani, prin 2005 primarul Dumitru Nicolae a trimis o notificare către CNSLR-Frăția că ar trebui încheiat un nou contract de închiriere. A urmat o altă „pauză” de șase ani și în 2011, Dumitru Nicolae a deschis acțiune în instanță pentru rezilierea contractului din 1990. Devenit primar al Galațiului în 2012, Marius Stan a continuat procesul, care între timp fusese suspendat.
Pe 30 octombrie 2014, Judecătoria Galați a admis acțiunea Primăriei și a reziliat contractul de închiriere nr. 1.185/25.06.1990, dispunând totodată „evacuarea pârâtului CNSLR-Frăția Galați și a celorlalți pârați ocupanți din imobilul situat în Galaţi, str. Domneasca nr. 58, precum şi a bunurilor acestora”. Instanța a obligat „pârâtul” CNSLR-Frăția – Filiala Galați să plătească Primăriei 75.394 lei, din care 28.636 lei este chiria restantă din perioada ianuarie 2003 – decembrie 2012 şi 44.958 lei majorări de întârziere. Sindicaliștii mai trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 5.230 lei, dar și taxe de timbru și onorariul avocatului Primăriei Galați, de 5.208 lei!
CNSLR Frăția-Galați a făcut recurs, cerând și suspendarea executării până la pronunțarea unei sentințe definitive. Vineri, 15 mai, instanța Tribunalului Galați a respins ca nefondată cererea de suspendare a executării provizorii a sentinţei civile nr 10.914/30.10.2014 a Judecătoriei Galaţi, fără cale de atac. Tot vineri, primarul Marius Stan a trimis CNSLR-Frăția o notificare și o somaţie de evacuare pentru neplata chiriilor, iar luni a avut loc evacuarea.
Însă procesul nu s-a terminat, Tribunalul Galați urmând să se pronunțe în acest caz la viitorul termen, pe 16 iunie 2015.

Final în coadă de pește?

Președintele CNSLR-Frăția susține în continuare că, neavând contract, nu poate plăti acei bani: „Nu ştim cine este proprietarul clădirii. Actualul primar mi-a trimis o notificare şi o somaţie de evacuare că n-aş fi plătit nu ştiu ce chirii. Dar dacă nu am contract, nu ştiu cui să plătesc şi nici nu am cum, i-am zis să-mi facă dovada că primăria este proprietar”, a declarat Ştefan Frunză.
Imobilul de pe str Domnească nr 58 are o istorie bogată și este cunoscut sub denumirea „Casa E.I. Guechoff” după numele fiului unui premier al Bulgariei care a fost o vreme proprietarul său.
A fost construită în 1872, atunci fiind sediul Prefecturii Judeţului Covurlui, până în 1906. La începutul secolului XX a ajuns în proprietatea unei societăţi bancare din București, de la care a fost cumpărată chiar de fiul primului ministru al Bulgariei din perioada primului război balcanic. În anii 60, în clădirea respectivă a funcţionat „Casa Pionierilor”, care a fost ulterior mutată, în imobilul de str Domnească nr 58 având sediul înainte de 1989 mai multe organizații sindicale și de aceea în 1990 a fost clădirea a fost „moştenită” de Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere.

Casa Sindicatelor, moștenită din tată-n fiu

La Galați există o Casă de Cultură a Sindicatelor Galaţi, care nu prea mai are nicio legătură cu sindicatele. Directorul acesteia este Ovidiu Manole, fiul fostului director, Ioan Manole, între timp decedat, care a condus instituţia ani la rând.
În vara lui 2006, Ioan Manole a parafat o asociere între Casa de Cultură a Sindicatelor şi Galmopan SA, firma omului de afaceri Petrică Herăscu, care voia să transforme Casa Sindicatelot într-un mall. Iniţial se spunea că este o asociere cu durata de şapte ani, care ar fi trebuit să se încheie în 2013, dar actualul director, Ovidiu Manole, susține că asocierea funcţionează în continuare. Conform înţelegerii, Galmopan urma să susţină financiar lucrările de consolidare şi reparaţii ale faţadelor, să monteze o centrală termică, să înlocuiască instalaţiile de încălzire şi să reamenajeze sala de spectacole. La schimb, Galmopan dobândea 70% din drepturile de administrare a casei. Din toate astea, Casa Sindicatelor s-a ales cu reamenajarea sălii de spectacole.
În Casa de Cultură a Sindicatelor funcționează o filală a bibliotecii județene, sub ferestrele acesteia, la parterul clădirii, fiind înființată pizzeria „Per Voi”. În sala de discotecă a funcționat o vreme clubul de noapte „Scena Cafe”, în aceste zile spațiul fiind reamenajat pentru deveni sediul „Jackpot”.

Articolul precedentCe „tunuri” adaugă procurorii DNA la dosarul lui Bunea Stancu.
Articolul următorPrimăriile din judeţul Constanţa şi CJ, plăţi ilegale de 53,7 mil €