Foto: Impact.ro
Foto: Impact.ro

Rusia susține că nu a invadat Ucraina.

Știm asta. O repetă constant, cu toate că trupe rusești sunt în Ucraina. Clădiri sunt bombardate și oameni uciși. Propriii soldați spun că au tras în ținte civile.

În tot acest timp, Rusia continuă să susțină că e doar o operațiune de denazificare. Că alții sunt vinovați. Că ei nu vor decât să elibereze. Ce, exact, e mai greu pentru ucraineni să înțeleagă. Dar discursul merge mai departe.

Rusia nu se aștepta ca Ucraina să reziste atât. Oricâte asigurări s-ar da, că totul merge conform planului.

La fel de bine, tot Rusia se dă rănită. Efectiv, nu pricepe de ce atâtea sancțiuni. De ce unii nu mai vor să aibă de-a face cu ei. De ce li se interzic multe. Doar n-a făcut nimic greșit, nu-i așa?

Rusia se simte nedreptățită

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, zice că e o nedreptate ceea ce li se întâmplă rușilor. Nu tu Consiliul Europei, averi înghețate, site-uri atacate…

Ei (Consiliul Europei) ne-au restrâns drepturile pe care le aveam în calitate de membri ai acestei organizaţii, pur şi simplu ne-au îngrădit drepturile: să fim cu drepturile călcate în picioare, să plătim cotizaţii, să nu avem posibilitatea să ne apărăm punctul de vedere… nimeni nu vrea să fie ciuca bătăilor”, a spus ea, pentru canalul de Youtube Soloviov.Live

Cu alte cuvinte, de ce nu au fost lăsați să intre peste ucraineni? Să-i aducă pe calea cea dreaptă? Să-i facă parte din Mama Rusie? Nu e corect!

Deci, când se simt nedreptățiți, ce fac? Amenință

În primă fază, pe statele care trimit arme Ucrainei.

Dacă se adoptă această decizie, şi acest lucru este valabil nu doar pentru Slovacia, ci şi pentru alte ţări, îşi creează singure probleme… Îşi creează singure probleme directe cu mâna lor”, a afirmat Maria Zaharova.

Dmitri Medvedev, unul dintre apropiații lui Putin, a plusat:

Rusia are forţa de a-i pune la punct pe toţi duşmanii noştri impertinenţi”.

Aceștia fiind, probabil, toți care nu îi lasă să transforme Ucraina în terenul lor de joacă.

Mai mult de atât, Putin i-a acuzat pe rușii care părăsesc, de frică, Rusia.

Rusia trebuie să treacă printr-o auto-curăţare a societăţii pentru a scăpa de nemernici şi trădători. Dar orice popor, în special poporul rus, este capabil să distingă adevăraţii patrioţi de nenorociţi şi trădători. Sunt sigur că această autocurăţare necesară şi naturală a societăţii nu va face decât să ne întărească ţara, solidaritatea, uniunea şi disponibilitatea de a răspunde oricăror îndemnuri la acţiune”, a declarat, miercuri, Putin.

Ca un soi de completare, Vladimir Jirinovski vrea referendum, pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, în Rusia.

Partidul Liberal Democratic ar putea iniția un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea în cazul celor mai serioase crime, precum corupția pe scară largă, pedofilie, terorism etc”.

În situația actuală, acel ”etc” nu sună tocmai încurajator.

În loc de final

Deocamdată, nimeni nu poate ști exact ce își dorește, exact, Rusia. Sau care vor fi pașii următori. Sau cum se va încheia haosul actual.

Ce mi se pare foarte bizar e că sancțiunile aplicate până acum afectează, direct, Rusia. Dar Rusiei pare să nu-i pese.

Nu-i pasă, cu adevărat? Încearcă să pară că nu-i pasă, pentru a ieși, cât de cât, nu tocmai șifonață? E totul un mare teatru, din care cei mai chinuiți sunt cetățenii ucraineni? Pur și simplu se joacă cu nervii tuturor?

Și, cel mai important: cât de (ne)afectați vom ieși cu toții, când se va da la pace? Când?

Articolul precedentPrim-balerina Olga Smirnova a părăsit Teatrul Balșoi și Rusia
Articolul următorPutin consideră că ruşii care trăiesc în Occident sunt trădători
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.