Sursa foto: Facebook/ president.gov.ua

Parlamentul Estoniei a votat cu 90 de voturi „pentru” o rezoluție prin care cere Uniunii Europene și NATO instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, informează Digi24.

Legislativul de la Tallinn a precizat că prin istaurarea zonei de excludere aeriană, civilii din Ucraina vor fi protejați de atacurile zilnice la care sunt supuși de către armata rusească.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o astfel de măsură, dar până acum, NATO a evitat să intervină, precizând că Rusia ar putea ataca o țară membră.

Ucraina a cerut ajutor Japoniei

Totodată, parlamentarii estoni au cerut statelor membre UE să sprijine cererea oficială a Ucrainei pentru statutul de țară candidată la aderarea blocului comunitar european, cerând acordarea unei foi de parcurs Ucrainei către aderarea și la Alianța Nord-Atlantică.

Cu toate acestea, oficialii europeni au precizat, după Summitul UE ce a avut loc la Versailles, că scenariul aderării Ucrainei la UE printr-o procedură rapidă este imposibil.

În urmă cu câteva zile, Zelenski a precizat că unele state membre din NATO sunt „hipnotizate” de agresiunea rusească. Mai mult, chiar dacă Alianța se consideră „cea mai puternică din lume”, de când a început invazia rusească, aceasta și-a arătat limitele peste care nu poate să treacă.

„Auzim vorbindu-se mult despre al Treilea Război Mondial, că ar putea izbucni dacă NATO închide spațiul aerian al Ucrainei pentru rachetele și avioanele rusești și, ca atare, nu a fost dispusă zona de excludere aeriană care ar fi avut scopuri umanitare”, a spus președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a insistat asupra instaurării unei zone de restricție aeriană deasupra Ucrainei, însă membrii alianței Nord-Atlantice au exclus o astfel de posibilitate de teama de a nu intra într-un conflict direct cu Rusia lui Putin.

Reamintim că războiul dintre Rusia și Ucraina durează deja de 21 de zile, iar bombardamentele asupra orașelor-cheie continuă. Președintele ucrainean a anunțat că statul va reface toate locuințele distruse în război, precizând că va „fi o reconstrucție istorică.”

Ambasadorul Beijingului în Ucraina: China va ajuta Ucraina din punct de vedere economic

Articolul precedentRomânia, sub riscul apariţiei unor noi boli, în contextul numărului mare de refugiaţi
Articolul următorDosar penal: Un bărbat a aruncat la gunoi patru pui de câine și a târât-o pe mama căţeilor
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.