Turcan și sporurile inventate din sistemul public

O formă de majorare a salariului celor cu „minimum pe economie”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat, marți, la TVR că este necesară o reașezare a grilei de salarizare, mai ales în contextul în care, potrivit acesteia, sunt numeroase sporuri inventate, unele aplicate celor care au salariul minim.

„Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii pentru că, pe fond, şi în sistemul public există foarte multe salarii mici. Avem aproximativ 80.000 de angajaţi cu salariul minim şi atunci este firesc să te gândeşti dacă nu mai degrabă reaşezi pe grila de salarizare anumite salarii din sistemul public, cele foarte mici, decât să inventezi sporuri care fie nu-şi au rostul, fie trebuie acordate într-o sumă fixă”, a declarat Raluca Turcan, la TVR.

O limitare a sporurilor, la 20% din salariul de bază

Totodată, ministrul consideră necesară o limitare a nivelului sporului, la 20% din valoarea salariului de bază, din punctul său de vedere doar așa se poate vorbi de echitate.

„Dacă sunt condiţii de muncă extrem de dificile, nivelul sporurilor să nu depăşească 20% din salariul de bază. Aşa putem vorbi iar de echitate. Sistemul public trebuie îndreptat şi spre eficientizare, şi spre satisfacerea cetăţeanului. Dacă există structuri supraaglomerate, atunci şi ele trebuie eficientizate, adică omul să fie plătit exact pentru ce face”, a mai spus ministrul Muncii.

Peste 50 de sporuri descoperite de Violeta Alexandru

Potrivit fostului ministrul al Muncii, Violeta Alexandru sunt este 50 de tipuri de sporuri, de la cel de stres sau praf la cel pentru păstrarea confidențialității.

„Sunt 7 familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație). Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității. Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță. Este foarte bine că s-a început o evaluare completă pentru fundamentarea deciziilor”, declara Alexandru, în urmă cu o lună.

Turcan face ordine în sporurile bugetarilor

Articolul precedentZeci de percheziții în dosare de evaziune fiscală cu mașini „second-hand”
Articolul următorCiolacu nu se mai mulțumește cu moțiunile simple, vrea una de cenzură