Sursa foto: G4media.ro

Într-un document de zece pagini, Kremlinul a răspuns propunerilor SUA cu privire la garanțiile de securitate. Oficialii ruși au precizat că „partea americană nu a dat un răspuns constructiv” solicitărilor sale, precizând că există riscul unui posibil conflict militar. Răspunsul vine, în contextul în care separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene au deschis joi focul.

 Rusia susține că oficialii americani nu au dat un răspuns clar la solicitările privind extinderea Alianței Nord-Atlantice, retragerea forțelor militare sosite în România și refuzul de a crea noi baze militare în statele care au făcut parte din URSS.

 „Aceste prevederi sunt de o importanță fundamentală pentru Federația Rusă”, se precizează în document, informează Digi24.

Moscova este îngrijorată de creșterea activității militare a Statelor Unite

Ministrul rus de Externe a declarat că în absența dispoziției părții americane de a lua în considerare cerințele venite de la Moscova, Rusia va răspunde agresiv, chiar prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare.

De asemenea, oficialii ruși sunt de părere că o aderare a Ucrainei la NATO va reprezenta o problemă serioasă pentru Kremlin, deoarece există o amenințare reală ca guvernul de la Kiev să încerce să recucerească Crimeea, după anexarea sa de Rusia în 2014. Putin a cerut, în repetate rânduri, oprirea furnizării de arme către Ucraina și retragerea trupelor din Flancul Estic al NATO.

„Presupunem că desfășurarea Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul său nu afectează și nu poate afecta interesele fundamentale ale Statelor Unite. Dorim să vă reamintim că nu există forțe ale noastre pe teritoriul Ucrainei”, au mai precizat oficialii de la Kremlin.

Președintele american Joe Biden a reacționat, după ce separatiștii proruși au deschis focul în Lugansk, acesta precizând că ar putea reprezenta o înscenare pentru a avea un pretext să atace Ucraina. Demnitarul a precizat că riscul unei invazii rusești este foarte ridicat în următoarele zile.

„Au mutat mai multe trupe dintr-o parte în alta, acesta este primul motiv. Al doilea, credem că sunt implicați într-o operațiune false flag pentru a avea un pretex pentru a începe atacul. Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus președintele SUA.

Obuz tras de separatiștii proruși într-o grădiniță din Lugansk

Articolul precedentMedicul Gheorghiță a făcut anunțul așteptat de toți românii. Când se vor ridica restricțiile impuse de pandemie
Articolul următorIohannis, mulțumit de cum funcționează Guvernul
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.