Sursa foto: The Guardian
Sursa foto: The Guardian

În doar o singură zi, Norvegia şi-a ucis 9 din cei 80 de lupi rămaşi pe teritoriul ţării.

Mai revoltător este faptul că, iniţial, planurile autorităților prevedeau împușcarea a 51 de exemplare. Cu alte cuvinte, statul dorea uciderea a mai mult de jumătate din populația totală de lupi.

În weekend, a fost organizată o vânătoare, în urma căreia nouă lupi au fost uciși

Karoline Andaur, CEO-ul WWF Norvegia, a declarat: “Este o mare pierdere nu doar în ceea ce privește efectivul de lupi, ci și pentru biodiversitate și conservarea naturii. Lupul este în pericol în Norvegia și avem responsabilitatea națională de a avea grijă de el. Sunt împușcați doar pentru că trăiesc în mediul norvegian, cu toate că sunt în zona lupilor – o zonă în care autoritățile au decis că lupul trebuie să fie protejat.

Activiștii de mediu au reacționat și au înaintat acțiuni în instanță, obținând o ordonanță de suspendare a vânătorii.

Ei au afirmat că aprobarea unei vânători într-o zonă de conservare ar fi împotriva legilor UE privind protecția mediului, relatează The Guardian.

Politica anti-lupi: Guvernul norvegian a salutat decizia curții de apel care a permis împușcarea celor nouă exemplare

Vinerea trecută, curtea de apel norvegiană a anulat ordinul provizoriu al tribunalului districtual de a opri vânătoarea familiilor de lupi în „zona lupilor” în care animalele au voie să se înmulțească.

Remarc cu satisfacție că curtea de apel ne susține și a constatat legalitatea deciziei statului de a ucide lupii din patru haite”, a declarat un purtător de cuvânt.

Mai multe țări europene au adoptat politici anti-lup, organizând vânători şi refuzând reintroducerea exemplarelor în faună

Suedia: vânătorii au împușcat deja cea mai mare parte a cotei anuale de 27 de lupi;

Germania: autorităţile dezbat impactul prădătorilor asupra agriculturii;

Mare Britanie: există incertitudini cu privre la reintroducerea exemplarelor în faună.

La polul opus, grupurile de conservare și protecția mediului au făcut un apel către UE să ia măsuri împotriva sacrificării populațiilor de lup din Norvegia, Suedia sau Finlanda.

Activiştii au afirmat că națiunile nordice creează cel mai ostil mediu din Europa de Vest pentru aceste animale. În plus, încalcă legile care protejează speciile.

În acest context, în Finlanda au fost suspendate licențele pentru eliminarea a trei haite de lupi.

Articolul precedentObuz tras de separatiștii proruși într-o grădiniță din Lugansk
Articolul următorConflictul dintre Ghinea și Rafila continuă: „Ministrul Sănătății nu vrea să se ocupe de construcția de spitale”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time