Rusia a început retragerea unor trupe de la graniţele cu Ucraina. Informația a fost transmisă de liderii de la Moscova şi același lucru îl scriu şi publicaţiile ruse.

Totuşi, NATO spune că nu a văzut niciun semn de detensionare în teren. Ba din contră.

Mai mult, se pare că Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la “7.000 de soldaţi”, dintre care unii au sosit miercuri. Anunțul a fost făcut de un înalt oficial al Casei Albe.

Preşedintele ucrainean a adăugat că ruşii rotesc trupele: unele unităţi pleacă, iar locul lor e luat de altele, care sosesc în vestul ţării.

În ultimele ore, agenţiile de presă ruseşti şi ministerul Apărării de la Moscova au dat publicităţii imagini cu tancuri și vehicule militare care părăsesc zonele de antrenament de la frontiera cu Ucraina. Până acum, au plecat garnituri din Crimeea şi din Districtul Militar Vest. Oficialii vestici nu sunt, însă, convinşi că Rusia face un pas înapoi.

 „Până acum nu am văzut niciun semn de dezescaladare în teren. Nu am văzut retrageri de trupe sau de echipament. Asta se poate schimba, desigur, dar ceea ce vedem astăzi e că Rusia păstrează o forţă uriaşă, gata de atac”, a anunțat  Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

În ziua în care oficiali din Vest susţineau că Rusia va ataca, ucrainenii au sărbătorit Ziua Unităţii. Preşedintele Volodimir Zelensky, în vizită la unităţile militare ucrainene, a făcut apel la calm.

Ministrul de Externe ucrainean, pe de altă parte, a avut o declaraţie mai dură, care cu siguranţă nu a fost pe placul Rusiei.

„Nu ne vom opri până când nu eliberăm teritoriile noastre din Donbass, din Crimeea, până când Rusia nu plăteşte pentru toate distrugerile provocate Ucrainei. Este un proces care va dura până la victoria noastră. Vom continua să căutăm o soluţie diplomatică la acest conflict”, a afirmat Dmytro Kuleba, ministrul de Externe ucrainean

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost cel care a anunţat că o parte dintre trupele ruseşti de la graniţele Ucrainei se vor întoarce în bazele lor permanente, la finalul exerciţiilor militare desfăşurate în ultimele săptămâni.

Articolul precedentCiolacu consideră că PSD și PNL pot continua să guverneze împreună și după 2024
Articolul următorAustria anulează aproape toate restricţiile Covid-19 
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...