Sursa foto: Gândul.ro
Sursa foto: Gândul.ro

Datele Institutului Național de Statistică arată că preţul gazelor naturale a crescut cu 61% în ianuarie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Conform datelor, scumpirea practicată de Gazprom, principalul furnizor al Europei, a fost de mai puţin de jumătate din acest procent.

Explicațiile unui expert în energie: românii au plătit facturi de 600 – 700%

În aceste condiţii, expertul în energie Dumitru Chisăliţă a explicat pentru ziarul Adevărul că există și cazuri în care consumatorii casnici au plătit facturi de 600 – 700% faţă de preţurile din ianuarie 2021.

Sunt şi cazuri în care consumatorii casnici au plătit facturi de 600 – 700% faţă de preţurile din ianuarie 2021. Dar media pentru consumatorul casnici este de 150 maximum 200% creştere în ianuarie a.c., faţă de ianuarie anul trecut”, a explicat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Vor exista noi scumpiri ale gazelor naturale în perioada următoare

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă Acesta a subliniat că, pe lângă factorii externi care au dus la creșterea prețurilor energiei, un rol important l-au avut și factorii interni, dar și momentele de panică şi speculă a furnizorilor.

Vom vedea noi scumpiri ale gazelor naturale în perioada ce urmează, spre sfârşitul lunii februarie, în martie, cu un apogeu în luna aprilie, pentru că foarte mulţi consumatori casnici vor schimba contractele pe un alt preţ, cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată noi reguli privind plafonarea preţurilor sau compensarea facturilor”, a precizat specialistul.

Concluzionând, Dumitru Chisăliţă a declarat că factorii externi ar putea cumula circa 25% din scumpirea gazelor, la care s-ar adăuga factorii interni generaţi de acţiunile statului, plus alte 21 de procente din scumpire provocate de momentele de panică şi chiar speculă ale unor furnizori.

Articolul precedentAl doilea dosar penal pentru spargerea unui termometru cu mercur, la Ploiești
Articolul următorObuz tras de separatiștii proruși într-o grădiniță din Lugansk
Jurnalist full-time / Pesimist part-time