Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a afirmat că sancțiunile pe care le acordă ANPC furnizorilor incorecți trebuie aplicate la cifra de afaceri, subliniind că nu vrea să se transforme în „vânători de penalități”, dar că acestea sunt nesemnificative raportat la cifra de afaceri, motiv pentru care unii furnizor preferă amenzile decât modificarea practicilor.
Reamintim că ANPC a sancționat cu 450.000 de lei 27 de companii furnizoare de energie electrică și gaze, iar Electrica Furnizare (unde cel mai mare acționar este statul român, prin Ministerul Energiei) a cumulat jumătate din amenzile acordate, adică 220.000 de lei.
„Nu suntem vânători de penalități, nu vrem să fim sperietoarea furnizorilor de energie, vrem doar ca această legislație să fie aplicată corespunzător și vrem ca atunci când sesizăm deficiențe majore în aplicare și o lipsă de răspundere și de responsabilitate din partea acestor furnizori, sancțiunile să fie corespunzătoare”, a declarat ministrul Economiei, la Digi 24. „Nu ne dorim să aplicăm aceste amenzi de dragul amenzilor, ci ne dorim ca acest contract de furnizare de energie sau de gaz între consumator și furnizor să fie unul corect, pe baze bine înțelese de ambele părți, așa încât ANPC să nu fie entitatea care să intervină în acest contract”, a subliniat Florin Spătaru.
Tocmai în acest context, ministrul Energiei a anunțat că va propune pentru ședința de coaliție, care va avea loc în această după-amiază, ca acei furnizori ce nu respectă prevederile Legii 259, privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale să fie penalizați cu 4% din cifra de afaceri. Mai mult, susține Spătaru, măsura ar trebui aplicată când s-ar dovedi că un furnizor înșală în mod vădit un consumator.
Tot în cadrul coaliției se are în vedere și convocarea CSAT pe tema energiei. „Cred că o ședință CSAT ar putea să aducă greutatea și am putea să discutăm modalitățile în care vom proteja cât mai bine economia românească”, a mai spus Florin Spătaru.
Gabriela Firea anunță că PSD va prezenta soluțiile pentru ieșirea din criza facturilor la energie