Gabriela Firea anunță că PSD va prezenta soluțiile pentru ieșirea din criza facturilor la energie

Aplicarea acestora trebuie făcută cât mai repede, chiar de la 1 februarie

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirmă că astăzi se face „pasul decisiv” pentru prezentarea soluțiilor care să completeze măsurile anunțate deja de Guvernul Ciucă, astfel încât atât consumatorii casnici, cât și IMM-urile să nu fie afectați de creșterea prețului la energia electrică și gaze naturale.

„Acestea vor fi prezentate și discutate în Coaliție, pentru ca apoi să poată fi preluate și aplicate. Ideea esențială este ca oamenii și companiile să primească un sprijin real și consistent acum, când au cea mai mare nevoie de el. Criza extraordinară care se profilează reclamă atitudini și soluții extraordinare, pe care nu ezităm să le luăm”, a scris Gabriela Firea pe contul său de socializare.

De altfel, aceasta susține că „bulgărele” facturilor mari nu trebuie lăsat să se transforme „într-o avalanșă”, mai mult, că „PSD respinge categoric demagogiile și acuzațiile stupide că ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care amenință să pârjolească tot”.

În opinia sa, nu este populism dacă faci tot ce se poate „ca oamenii să-și poată duce viața normal”, chiar și după ce și-au plătit facturile, sau dacă te preocupă soarta IMM-urilor și a alotor companii care riscă să intre în faliment din cauza costurilor mari cu utilitățile.

„PSD ia în calcul toate opțiunile posibile, de la revenirea temporară la prețuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii. Măsurile anunțate de guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, față de gravitatea situației”, mai susține ministrul Familiei, care sublinează că aplicarea acestora trebuie făcută cât mai repede, chiar de la 1 februarie, mai mult, că trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, „de tipul verificării tuturor facturilor”.

Totodată, mai afirmă Gabriela Firea, este necesară introducerea unor sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice Legea 259 privind plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze.

„Este imperios ca măsurile de susținere dar și de eliminare a birocrației inutile să se extindă și asupra IMM-urilor și companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri,  ateliere, depozite, hale de producție etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare.

Ideea esențială pentru care insistăm este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă”, a mai scris Gabriela Firea.

De asemenea, ministrul Familiei mai susține și că România se află în această situație din „cauza  liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele trecute”, subliniind că „dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situație limită”.

Amenzi de 450.000 de lei pentru furnizorii de energie electrică și gaze naturale, dar și stornarea facturilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi în valoare de 450.000 de lei unui număr de 27 furnizori de energie electrică și gaze naturale, în cadrul controalelor derulate de Comandamentul pentru Energie al instituției în perioada 6-13 ianuarie, potrivit unui comunicat al ANPC. Pe lângă aceste amenzi, s-au adăugat și patru  propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor  facturilor care nu respectă prevederile legii.

Captură facturi Electrica Furnizare

Electrica, la care cel mai mare acționar este statul român, prin Ministerul Energiei, a cumulat jumătate din amenzile acordate de către ANPC, adică 220.000 de lei, mai mult, s-a dispus măsura recalculării facturilor care nu respectă prevederile legale în vigoare. De altfel, acest demers a fost început deja, consumatorii Electrica Furnizare au putut vedea în această dimineață, în conturile My Electrica, stornarea facturilor emise în decembrie sau chiar noiembrie (regularizare în prima decadă a lunii) și care, desigur, erau plătite.

ANPC, amenzi de 450.000 de lei în urma controalelor la furnizorii de energie și gaze

Articolul precedentAngajații din penitenciare se alătură protestelor declanșate de polițiști
Articolul următorMinistrul Economiei cere sancționarea furnizorilor de energie cu procent din cifra de afaceri