Sursa: Facebook

Fostul președinte PNL Theodor Stolojan a comentat aseară componența actualei coaliții de guvernare, respectiv alăturarea dintre liberali și social democrați, în opinia acestuia soluția astfel găsită fiind una de compromis major, dat fiind că nu era o altă perspectivă.

Stolojan a punctat astfel asupra crizei sanitare în care se află România, dar și despre faptul că țara noastră avea nevoie de un guvern cu puteri depline care să se poată ocupa de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Și, totodată, acesta a explicat de ce o coaliție cu PSD rămăsese unica soluție, deși „a existat o grupare și de parlamentari, și de oameni din teritoriu care ar fi dorit să se meargă în continuare cu USR”. Nu a fost posibil, crede fostul lider liberal, deoarece „exista o grupare și mai mare în PNL care a avut o reacție de respingere totală față de USR, pentru că s-au aliat cu AUR în Parlament când au votat acea moțiune de cenzură”.

E o situație atipică în care ne afăm, în care două partide puternice, care trebuia să se afle unul la Putere și unul în Opoziție, acum sunt amândouă la guvernare.

Nu suntem singura țară din lume și din Europa în asemenea situație, dar, din păcate, valorile, princpiile, modul de funcționare al acestui proces politic diferă foarte mult de Germania sau (…) Și în Italia se întâmpla acest lucru, dar funcționează instituțiile, ceea ce în România vedeți (…). Nu avem guvern cu puteri depline, încep să se împotmolească foare multe lucruri. (…)

Nimeni n-a dorit această coaliție. Dacă mă întrebați pe mine, a fost rezultatul aproape în disperare de a se ajunge la această coaliție, ținând seama că ne confruntam cu această criză sanitară și economică și mai ales cu perspectiva de a avea un guvern care să nu poată să aducă la îndeplinire acele cerințe legate de PNRR, care înseamnă peste 29 miliarde de euro.

Să nu uităm că tot în această perioadă și în lunile următoare România trebuie să negocieze cu Comisia Europeană condițiile de accesare a noilor fonduri europene alocate gratuit României din perspectiva 2021 – 2027, care înseamnă 50 de miliarde. Dacă nu se ajungea la un guvern cu puteri depline, era păcat”, a declarat Theodor Stolojan pentru B1 TV.

Articolul precedentKelemen Hunor, după majorarea alocațiilor și a punctului de pensie: „A trebuit să acționăm în măsura posibilităților”
Articolul următorCCR analizează cât de corectă a fost revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului