În perioada în care Consiliul Judeţean Braşov era condus de Aristotel Căncescu, activitatea administrativă a instituţiei se desfășura sub sloganul „şeful vrea”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în dosarul privind atribuirea ilegală a unor contracte publice.

„În ceea ce-l privește pe inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, cercetările efectuate au relevat că (…) a făcut demersuri și a luat măsuri pentru crearea unui aparat administrativ la nivelul CJ Brașov alcătuit din persoane care executau întocmai dispozițiile date, fără a exista vreo preocupare pentru verificarea și respectarea legalității. Treptat s-a ajuns că întreaga activitate administrativă a CJ Brașov, inclusiv realizarea achizițiilor publice, să se desfășoare după sloganul <şeful vrea> „, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Anchetatorii mai susțin că, pentru a masca presiunea pe care o exercita asupra subalternilor atunci când dorea îndeplinirea dispozițiilor date, Căncescu dezvoltase un mod codat de adresare, folosind expresia”’nu te oblig să faci nimic ilegal”. Această stare de fapt reiese din declarațiile date de mai multe persoane audiate în dosar. „Președintele folosește această expresie față de angajați și este de notorietate că folosește expresia atunci când dorește să fie aduse la îndeplinire dispozițiile sale. Toți angajații știu că atunci când președintele face această remarcă trebuie să fie aduse la îndeplinire de îndată dispozițiile date”, se arată într-o declarație a lui Cristian Emil Cirica, la rândul sau inculpat în dosar.

Potrivit rechizitoriului, inculpatul Aristotel Căncescu le-a asigurat persoanelor din subordine, pentru a fi sigur de loialitatea lor, venituri salariale substanțiale, precum și oportunități pentru afaceri proprii cu instituții subordonate CJ Brașov. Un alt mijloc de control exercitat de Căncescu asupra acestor persoane a fost crearea unei stări de temere pentru pierderea funcției deținute. „În mod frecvent, Căncescu folosea expresia <juridicul a spus>, încercând astfel să ne convingă să semnăm acte. Precizez că au existat și cazuri în care s-a refuzat semnarea unor acte nelegale, iar președintele Căncescu ne-a criticat public în consiliu, în sensul că cei din oficiul juridic împiedică bunul mers al instituției și blochează investițiile”, se precizează în declarația dată de unul dintre suspecții din dosar.

Dosarul în care președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, este acuzat de fapte de corupție a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce DNA l-a trimis în judecată alături de inculpații Ion Diniță, Viorel Costea, Aurelia Popescu și Cristian Emil Cirica. 

Articolul precedentEvaziune fiscală în ograda lui „dandy” Eugen Teodorovici
Articolul următor„O scrisoare pierdută” în varianta FAN Courier.