Foarte mulți bolnavi din România se confruntă cu probleme în asigurarea medicamentelor necesare tratării afecțiunilor grave de care suferă, potrivit ziare.com.
Multe din medicamentele necesare pentru tratarea cancerului nu se mai găsesc în farmacii
Aceștia nu mai găsesc în farmacii medicamentele vitale de care au nevoie, pentru cancer mamar, renal, hepatic sau pentru afecțiunile hematologice. Semnalul de alarmă a fost tras de către Asociația Farmaciilor Independente (AFI), care a sesizat faptul că lunar le lipsesc aceste medicamente.
„Motivul este mare parte exportul paralel, produsele fiind exportate de către distribuitori. Au acest drept să exporte către Europa cu prețuri mult mai mari decât în România”, a explicat Mihaela Paraschiv, reprezentantă a Asociației Farmaciilor Independente.
Una dintre cauze ar putea fi majorarea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, astfel că unii producători nu mai importă astfel de medicamente
O altă cauză care a determinat dispariția medicamentelor de pe piață este taxa Clawback, susțin reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România. Taxa Clawback a fost introdusă în România în anul 2009, fiind considerată o măsură temporară ca urmare a crizei economice. Autoritățile au promis de nenumărate ori că vor lua o măsură în acest sens, dar deocamdată nu s-a modificat nimic. Nu numai medicamentele pentru boli grave nu se mai găsesc în farmacii, ci și medicamentele antitermice sau siropurile de tușe pentru copii, al căror preț a crescut considerabil.
Amendă de 25.000 de lei la un hotel de 3 stele din Capitală, după reclamații primite la ANPC