Porci (preluare Fanatik)

Potrivit fermierului, o altă cauză importantă pentru scumpirile care vor urmă este pesta porcină africană, care a deterrminat reducerea efectivelor de porci din România, potrivit g4media.ro. Potrivit acestuia, „se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 lei kilogramul, unde era 20 – 22 de lei”. Potrivit fermierului, o altă cauză importantă pentru scumpirile care vor urmă este pesta porcină africană, care a deterrminat reducerea efectivelor de porci din România.

„La ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”, spune Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici

Combinatul gestionează ferme în care cresc 50.000 de porci, 3.000 de vaci. Ferma administrează 7.600 de hectare de terenuri agricole şi are 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne şi lactate.

 Potrivit directorului  Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, Dimitrie Muscă, scumpirea alimentelor „are loc galopant”,  carnea de porc urmând să se scumpească tot mai mult.

„Principala cauză este creşterea preţurilor furajelor, dar nu mai puţin creşterea preţului la energia electrică şi la gazul metan care se foloseşte în agricultură, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz. Preţul porumbului a crescut la 1,5 – 1,6 lei, dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie”, a spus Muscă.

Fermierul crede că autorităţile nu au luat toate măsurile necesare pentru combaterea pestei porcine, porcii mistreţi fiind în continuare principalul vector de răspândire a bolii

„Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure (ale porcilor mistreţi – n.r.). Toate ţările din Europa fac goana pentru a distruge şi a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistreţul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important. Nu gospodăriile populaţiei au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte uşor, repede vin DSV-urile şi omoară porcii şi au rezolvat problema. Dacă n-ar mai fi acest vector care este mistreţul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă”, a spus Muscă. 

Nicolae Ciucă, după controlul dispus în cazul Blue Air: Cei care au greșit trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut

Articolul precedentNicolae Ciucă, după controlul dispus în cazul Blue Air: Cei care au greșit trebuie să plătească pentru ceea ce au făcut
Articolul următorAlertă la Londra: Doi polițiști au fost înjunghiați