Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au mers pe urma banilor la Administrația Bazinale de Apă (ABA) Banat, iar concluziile au fost cu efect penal pentru mai mulți angajați, inclusiv pentru fostul director, în prezent director adjunct la instituției.

Acuzațiile oficiale sunt de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, în total în dosarul instrumentat de procurorii anticorupție fiind trimise în judecată cinci persoane.

Potrivit DNA, este vorba despre Ervin Luci – la data faptei director al ABA Banat, în prezent director adjunct (abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit), Aurica Maria Gal – la data faptei director economic în cadrul ABA Banat, Vasile Sîrbu – la data faptei consilier juridic în cadrul ABA Banat, Olivia Gabriela Mangu (fostă Popescu) – la data faptei angajat al Biroului Achiziții din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiș (subunitate a ABA Banat) și Elena Simona Vrășmaș – la data faptei economist în cadrul Biroului Achiziții SGA Timiș, (subunitate a ABA Banat), toți acuzați de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Poate părea că la ABA Banat este „rotație” de cadre, iar oamenii vin și pleacă din funcții cu rapiditate. În realitate însă, ancheta vizează fapte de acum 8 ani, de aceea inculpații nici nu mai sunt ceea ce au fost în ABA Banat. Concret, procurorii anticorupție le reproșează celor cinci că au dat cu dedicație anumite sume de bani, cu ocazia unor achiziții directe. Iar totul, spun anchetatorii, ar fi pornit de la șeful ABA.

Inculpatul Luci Ervin, în calitate de director al ABA Banat, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat, fără o necesitate reală, efectuarea mai multor achiziții directe de produse (echipamente de protecție, scule și materiale sanitare), de la o societate comercială agreată, la prețuri supraevaluate.

În demersul său infracțional, ce ar fi avut loc în perioada mai – iulie 2013, inculpatul Luci Ervin ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au avizat documentele justificative ale achizițiilor. Concret, achizițiile respective, în valoare totală de 599.332 lei, au fost posibile deoarece, prin acțiunile lor, inculpații ar fi divizat un contract în mai multe părți distincte, cu valori mai mici, pentru a evita aplicarea procedurilor de organizare a licitației publice.

ABA Banat ar fi plătit în mod nejustificat pentru aceste achiziții suma de 599.332 lei (inclusiv TVA), sumă ce reprezintă prejudiciu adus bugetului instituției publice, întreaga cheltuială fiind efectuată fără bază legală. Corelativ, ca urmare a încheierii și derulării cumpărărilor directe susmenționate s-ar fi creat pentru societatea agreată un folos nepatrimonial necuvenit în valoare de 207.731 lei (inclusiv TVA). În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei cinci inculpați.
Conducerea ABA Banat a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză
”, se arată în comunicatul DNA.

Articolul precedentLudovic Orban, de partea USR PLUS: „Şi atunci cu cine mai guvernăm?”
Articolul următorStarețul Atanasie Prodromitul acuză presa din România de fake news: „se vorbește de un număr de 1.000 de monahi infectați dar nici pe departe acest lucru