Peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați la intrarea în Marea Britanie, pe cale maritimă, de către polițiștii de frontieră, după Brexit, sunt din România, arată cifrele oficiale, relatează The Guardian. Această statistică ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă discriminare, însă acuzația este negată de administrația britanică, potrivit sursei citate.
Astfel, datele guvernamentale au arătat că în prima jumătate a acestui an, 7.249 de persoane au fost oprite fie în porturile maritime, fie pe rutele Eurotunnel și Eurostar. Cifrele reprezintă o creștere de cinci ori față de aceeași perioadă a anului 2020, când libera circulație între statele membre ale UE era încă în vigoare pentru toți cei care doreau să lucreze în Marea Britanie.
Cetățeni Uniunii Europene au fost opriți atât în porturile din Marea Britanie, inclusiv Portsmouth, Dover, Harwich și Holyhead, și în punctele de frontieră franceze în care operează și funcționari britanici, inclusiv Gare du Nord pentru Eurostar, Coquelles pentru Eurotunnel și porturile Calais și Dunkerque.
Dintre cetățenii UE opriți în primele șase luni ale anului 2021, 4.482 erau din România, mult mai mult în comparație cu cetățenii altor țări – 600 de bulgari și 400 de polonezi. Diferențele sunt vizibile și față ce cetățenii din nordul Europei, care nu au fost afectați aproape de loc de noile reguli de migrați. În cele șase luni au fost opriți doar 5 danezi, 59 de belgieni și 144 de francezi.
Firma de avocatură Bates Wells, care a analizat cifrele guvernamentale, arată că, deși datele ar putea reflecta un număr disproporționat de români care încearcă să intre în Marea Britanie, situația ridică mari semne de întrebare cu privire la o posibilă discriminare la frontieră.
„Este legitim să se facă verificări generale în vederea controlului imigrației ilegale, dar aceste ultime cifre pun întrebarea dacă există o agendă ascunsă. Oprirea la frontieră poate fi traumatizantă și există riscul ca ofițerii de imigrație să vizeze persoane nevinovate. Profilarea rasială este discriminatorie și trebuie oprită dacă are loc”, a spus Chetal Patel, avocat în domeniul imigrației și partener la Bates Wells, citat de The Guardian.
De partea cealaltă, Guvernul britanic a negat însă aplicarea vreunui criteriu de acest fel. „Acuzaţia că facem profilări rasiale este falsă şi nefondată”, a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic, pentru sursa citată.