Curtea Constituţională a României (CCR) a dispus joi ca, până la data de 29 septembrie, părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea preşedintelui Senatului, Anca Dragu, de soluţionare a unui conflict juridic dintre Guvern, premierul Florin Cîțu și Parlament, relatează Agerpres.
Anca Dragu a făcut sesizare la Curtea Constituțională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvernul României, şi prim-ministrul Florin Cîţu, pe de o parte, şi Parlamentul, pe de altă parte, în legătură cu remanierea miniştrilor.
„Solicit instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi primul ministru, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea primului ministru la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului”, a arătat Dragu, într-o declaraţie de presă susţinută, marți, la Palatul Parlamentului.
Anca Dragu va apela la CCR: în nume personal dar și prin Biroul Permanent
Pe 1 septembrie, ministrul Justiției, Stelian Ion a fost demis, fără o discuție în cadrul coaliței, motiv pentru care USR PLUS au anunțat retragerea sprijinului politic al premierului Florin Cîțu. Mai mult, USR PLUS și AUR au depus, pe 3 septembrie, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, moțiune care a fost prezentată în plenul reunit al velor două Camere pe 9 septembrie. Între timp Florin Cîțu a făcut sesizare la CCR cu privire la semnăturile acestei moțiuni, astfel încât stabilirea calendarului pentru dezbaterea și votarea moțiunii, care regulamentar ar trebui să aibă loc la 3 zile de la prezentare, mai are de așteptat.
Mai mult, sunt vehiculate inclusiv blaturi între PNL și PSD pentru ca moțiunea să fie dezbătură abia după data Congresului. De altfel, chiar un lider al PSD a dat de înțeles că satisfacția social democraților va fi și mai mare dacă va trece moțiunea împotriva președintelui de partid. „Pentru noi e mai interesant și efectul politic e mai mare să dai jos președintele PNL”, a afirmat Vasile Dîncu.
Dîncu îl consideră pe Cîțu „un foarte bun agent electoral”, dar pentru PSD