Sursa: Facebook

Control judiciar pentru o fostă angajată din Primăria municipiului Pașcani, județul Iași, acuzată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași de nu mai puțin de opt fapte de trafic de influență.

Potrivit DNA, Monica Oneață era inspector în cadrul Compartimentului Registratură din primărie în perioada în care a solicitat și primit nu mai puțin de 27.789 euro de la opt persoane, cărora le-a promis că le va rezolva cu angajări în cadrul Primăriei Pașcani sau obținerea autorizațiilor de construire, a certificatelor de urbanism, a avizelor pentru branșarea la rețeaua de utilități sau a altor documente necesare construcției unor imobile.

De menționat că, în urmă cu 7 ani, femeia a încheiat un acord cu procurorii anticorupție după ce fusese anchetată într-un alt dosar penal, alături de fostul primar din Pașcani, acum decedat. La acea vreme, Monica Oneață, funcționar tot la registratură, în cadrul Biroului Administrație Publică, a recunoscut că se face vinovată de fals intelectual.

Tribunalul Iași admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași cu inculpata ONEAȚĂ MONICA și o condamnă pe aceasta la o pedeapsă de un an închisoare cu amânarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Dispune desființarea parțială a înscrisului falsificat de inculpata ONEAȚĂ MONICA și anume, condica de predare și expediere a corespondenței Serviciului Finanțe Publice Locale Pașcani, doar în ceea ce privește mențiunea 07.11 – 15227 – Cabinet Secretar”, detalia DNA la acel moment.

De această dată, Monica Oneață a fost reținută de procurori pentru 24 de ore, iar astăzi a fost înaintată instanței o propunere de arestare preventivă. Judecătorii au dispus în schimb plasarea acesteia sub control judiciar:

Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi cu privire la inculpata Oneaţă Monica. Dispune luarea faţă de inculpata Oneaţă Monica, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii trafic de influenţă, în formă continuată, a măsurii preventive a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 zile, începând cu data de 16.06.2022 până la data de 14.08.2022, inclusiv. Dispune punerea în libertate a inculpatei dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză.

Pe durata măsurii controlului judiciar inculpata trebuie să respecte următoarele obligaţii: – să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi, ori de câte ori este chemată; – să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la Poliţia Municipiului Paşcani, jud. Iaşi, ca organ de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată; – să nu depăşească limita teritorială a judeţului Iaşi, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului sau a organului judiciar în faţa căruia se află cauza; – să nu se apropie de martorii … şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu aceştia.

Atrage atenţia inculpatei Oneaţă Monica, că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Stabileşte drept organ însărcinat cu supravegherea inculpatei Oneaţă Monica, Poliţia Municipiului Paşcani, jud. Iaşi, sub coordonarea Biroului de Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Iaşi, care va verifica periodic respectarea obligaţiilor de către inculpată. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpată şi de la comunicare pentru procuror”.

Procurorii anticorupție spun că fosta funcționară din primărie a păcălit cele opt persoane din anul 2020 și până în iulie 2021. Cea mai mare sumă a fost cerută de aceasta pentru… angajări în primărie:

În concret, în zilele de 07 și 12 octombrie 2020, inculpata Oneață Monica ar fi pretins și primit de la două persoane suma de 2.500 euro fiecare, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor competenți din cadrul Primăriei Pașcani astfel încât acestea să fie angajate la compartimentul Registrul Agricol din primăria respectivă.

În cursul anului 2020, inculpata Oneață Monica ar fi pretins și primit de la trei persoane sumele de 6.000 euro, 5.500 euro, respectiv 2.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor competenți din cadrul Primăriei Pașcani astfel încât cele trei persoane să fie angajate la compartimentul Medicină școlară (primele două persoane) din primărie și la Poliția Locală Pașcani (ultima persoană).

La data de 30 martie 2021, inculpata Oneață Monica ar fi pretins suma de 2.100 euro de o persoană, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor competenți din cadrul Primăriei Pașcani, pentru a-i determina să elibereze autorizația de construire și avizele pentru branșare la rețeaua de utilități, respectiv cea de gaze naturale, privind imobilul pe care aceasta dorea să-l construiască în municipiul Pașcani, sumă de bani pe care ar fi primit-o în zilele de 31 martie 2021 și 02 aprilie 2021. În considerarea aceleiași influențe și în scopul obținerii unor avize pentru eliberarea autorizației de construire, la data de 18 august 2021, Oneață Monica ar mai fi pretins de la aceeași persoană suma de 2.400 lei pentru a interveni în scopul obținerii avizelor menționate, sumă pe care ar fi primit-o a doua zi.

În cursul lunii iunie 2021, inculpata Oneață Monica ar fi pretins și primit suma de 24.500 lei de la o persoană, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor competenți din cadrul Primăriei Pașcani pentru a-i determina să elibereze întreaga documentație necesară construcției unui imobil, constând atât în obținerea proiectului imobilului, cât și a Planului urbanistic zonal, certificatului de urbanism, autorizației de construire și avizele pentru branșare la rețeaua de utilități, respectiv cea de gaze naturale, privind imobilul pe care această persoană intenționa să-l edifice în municipiul Pașcani.

În data de 19 iulie 2021, inculpata Oneață Monica ar fi pretins suma de 1.500 euro de la o persoană, bani pe care i-ar fi primit în aceeași zi în lei de la o rudă a acesteia, respectiv 7.500 lei, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor competenți din cadrul Primăriei Pașcani, pentru a-i determina să o angajeze în cadrul instituției, la compartimentul Registratură. În zilele următoare, tot în luna iulie 2021, în considerarea aceleiași influențe, inculpata Oneață Monica ar mai fi pretins de la aceeași persoană suma de 1.000 lei pe care ar fi primit-o în aceeași modalitate”.

Articolul precedentCompania Blue Air a anulat sute de mii de rezervări fără a rambursa contravaloarea acestora
Articolul următorȘase persoane reținute pentru fraudarea examenului de conducere în Brașov