Autoritățile locale din municipiul Brașov caută soluții pentru stoparea vizitelor făcute de urși în cartierele din oraș.

Primarul Allen Coliban a avut o întâlnire cu reprezentanții fondurilor de vânătoare din zonă pentru a căuta soluții pentru limitarea interecțiunii om-urs. 

Reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov și ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură au explicat că numărul urșilor din județul Brașov a crescut foarte mult în ultimii ani. Astfel,  în  anul 2016, efectivele estimate ale speciei urs brun erau de 970 de exemplare, în 2017  erau înregistrate  1.052 de exemplare, 1.162 de exemplare (2018), 1.287 de exemplare (2019) și 1.468 de exemplare (2020).

Populația de urs din județul Brașov depășește 1.500 de exemplare, în condițiile în care efectivul optim raportat la habitatul natural al speciei este de aproximativ 400 de exemplare. 

În privința pagubelor evaluate, acestea s-au ridicat la valoarea de 477.833 lei în 2019, 351.994 lei în 2020 și 63.842 lei în acest an.

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt a încetat, din luna martie 2021, să mai pună hrană în pădure pentru animalele sălbatice, odată cu expirarea contractului de administrare a fondului de vânătoare, și și-a manifestat intenția de a renunța la administrarea fondului de vânătoare, care, în noile condiții legislative, îi produce mai degrabă pierderi decât profit. 

Primarul a solicitat reluarea alimentării punctelor de hrănire, iar fondurile solicitate de RPLP Kronstadt pentru acest lucru au fost prinse într-o rectificare bugetară ce urmează a fi discutată mâine de Consiliul Local. 

În proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local, ce va fi dezbătut în 17 iunie, este prevăzută suma de 150.000 lei, pentru prestări servicii legate de gestionarea în condiţii de eficienţă a fondului cinegetic.

Pentru început soluții ”de avarie”, pe termen scurt, vor consta în instalarea containerelor anti-urs în toate zonele limitrofe municipiului Brașov și prin de monitorizarea urșilor-problemă prin montarea de collare.

Jandarmii singurii care pot interveni

Din păcate, Jandarmeria este singura instituție care trebuie să intervină, potrivit legii, în interiorul localităților, însă nu are nici tranchilizante și nici jandarmi certificați să folosească armele cu tranchilizant, putând doar angaja colaboratori care să facă acest lucru. Reglementările legate de vânătoarea urșilor sunt decise la nivel european prin Directiva Habitate, care interzice vânătoarea urșilor, cu derogări aprobate de Ministerul Mediului pentru acele cazuri punctuale în care există victime și pagube însemnate. Procedurile prevăd și o etapizare a înlăturării pericolului, uciderea urșilor fiind ultima soluție.

100 de urși doar în jurul orașului Brașov 

România are în prezent cea mai mare populație de urs din toată Europa. Numărul lor este între 5.000 și 10.000 de exemplare, ceea ce reprezintă 40% din efectivele de urși ale Europei. 

La Brașov, în fondul cinegetic gestionat până acum de RPLP Kronstadt sunt aproximativ 100 de urși, de cinci ori mai mult decât ar trebui, în condițiile în care numărul optim ar fi de 18-20 de exemplare. Numai anul acesta s-ar fi născut în jur de 20 de pui. Potrivit directorului Dan Olteanu, hrănirea în pădure nu este o soluție, în momentul de față, pentru că ursoaicele evită zonele în care puii lor ar putea fi uciși de către masculi. Relocarea nu este nici ea o soluție suficient de bună, pentru că necesită aprobări, iar responsabilii din zonele în care ar trebui să ajungă urșii relocați nu își doresc acești urși, care își vor găsi alte localități în care să coboare.

Articolul precedentRenate Weber, revocată din funcția de Avocatul Poporului
Articolul următorCriza gunoiului declanșează starea de alertă în municipiul Ploiești!
Cristina IANCU
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...