Plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului au votat, miercuri, revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. La proiectul de lege, 247 de parlamentari au votat „pentru”, iar 32 au votat „împotrivă”, parlamentarii PSD şi PAUR neparticipând la vot. Social democrații vor ataca la CCR această decizie, așa cum au anunțat marți, mai mult, vor reclama această revocare Comisiei Europene. Pentru funcția de Avocat al Poporului este vehiculat numele profesorului de drept Fabian Gyula, propunere făcută de UDMR.
„PNL, USR PLUS şi UDMR au formulat pentru motivele însuşite încă de ieri de plenul Parlamentului o cerere de revocare pentru constatări de încălcări de lege şi ale Constituţiei (…) de către doamna Renate Weber. O dezbatere derulată mai degrabă în condiţii de procedură care amintesc mai mult de vechea legislatură. (…) Atunci când primeşti o funcţie din partea unui lider ca Liviu Dragnea te debarasezi greu de ea, chiar şi atunci când Parlamentul, singura autoritate care exercită controlul parlamentar asupra Avocatului Poporului, îţi spune că ai încălcat legea prin modul în care ţi-ai exercitat atribuţiile. Raportul Comisiilor juridice îşi însuşeşte cererea de revocare formulată de liderii Coaliţiei şi o transmit către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a spus Iulia Scântei, președintele Comisiei Juridice a Senatului, citată de Digi24.
PAUR, acid la adresa vechii și noii clase politice
Liderul senatorilor PAUR Claudiu Târziu a precizat că ce s-a întâmplat astăzi în Parlament nu a fost altceva decât o „execuţie cu public a Avocatului Poporului”, mai mult, că nu se vede nicio diferență între „modul de operare” al coaliției, comparativ cu social democrații.
„Asistăm astăzi la execuţia cu public a Avocatului Poporului şi la o operaţiune concertată de sujugare a acestei instituţii de către factorul politic. Doamna Renate Weber s-a dovedit o campioană a corectitudinii politice. Însă păcatul grav pe care l-a săvârşit doamna Weber este că nu v-a cântat în strună, stimaţi guvernanţi, că a îndrăznit să se opună măsurile greşite, aberante pe care le-aţi luat pe timpul pandemiei şi să apere poporul român. Din acest motiv vreţi astăzi să îi luaţi capul. Nu sunteţi în stare nici măcar să mimaţi că respectaţi democraţia. Toate motivele invocate de dvs sunt lovite de nulitatea legii. Aţi procedat ca PSD-ul de odinioară. Da, domnilor pesedişti aşa făceaţi şi dvs. Astăzi se hotărăşte, mâine se votează. Din acest punct de vedere, nu e nicio diferenţă între noua putere şi vechea putere”, a afirmat Claudiu Târziu.
PSD va ataca la CCR revocarea
Cât privește atacarea acestei revocări la CCR, șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban a precizat că hotărârea își produce efectele imediat. „Dacă cineva atacă la Curte, este evident că hotărârea poate fi atacată, însă hotărârea își produce efecte imediat. Suntem aproape de o decizie, nu vreau să vehiculez numele unui potențial candidat până nu avem o decizie în Coaliție”, a declarat, la finalul ședinței, președintele PNL Luddovic Orban.
Paul Stănescu: „Moțiunea de cenzură anunțată de PSD provoacă deja frisoane în tabăra puterii”