Tot mai mulți magistrați aleg să iasă din sistem în ultima perioadă, unii dintre aceștia la vârste destul de „fragede”, dat fiind că legislația permite. Cel puțin în acest moment, așa că ieri a venit rândul fostei șefe a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism să părăsească roba, la vârsta de 48 de ani.
Lucrurile au mers rapid: cererea formulată de Elena Giorgiana Hosu a fost discutată de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea acesteia din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 1 iulie. Cu unanimitate, așa că doar câteva săptămâni mai are aceasta de petrecut la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Asupra acestui aspect a fost întrebat în această seară ministrul Justiției, în condițiile în care numele pensionarei Hosu este legat de clasarea dosarului „10 august”, cu atât mai mult cu cât nu este un secret că Stelian Ion s-a numărat printre persoanele care a protestat la acea dată. Stelian Ion a răspuns doar în calitate de ministru, evitând să facă referire la faptul că „românii gazați în Piața Victoriei vor plăti doamnei pensie specială”.
În septembrie 2020, Giorgiana Hosu a demisionat din funcția de procuror-șef al DIICOT, după ce soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Carpatica Asig”, pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Anterior, pe 4 august 2020, Hosu infirmase parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Decizia sa a fost însă invalidată de către judecători. După demisia de la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General.
Concluzia e că ministrul Stelian Ion își dorește doar bine pentru toată lumea, respectarea legilor și altele asemenea. Și și-a exprimat regretul că magistrații vor să se pensioneze de tineri. Însă nu este panică, ministrul se gândește încă la soluții. Plus că a făcut, nici mai mult nici mai puțin, decât un grup de lucru.
„Ca ministru, mă interesează legislația să fie una echilibrată, mă interesează să venim cu propuneri care să facă în așa fel încât magistrații să își dorească să rămână în profesie o perioadă cât mai mare de timp. Este absolut anormal ca la o vârstă atât de fragedă, să spun așa, să ieși la pensie.
Mă gândesc că peste câțiva ani de zile, dacă aş fi fost magistrat, iată, mi-aş fi putut depune și eu cererea de pensionare, ceea ce este peste imaginația mea. Adică nu mi-aş imagina vreodată o asemenea ipoteză, dar, iată, că în România se întâmplă. Ce îmi doresc este, repet, să găsim acele soluții, astfel încât în primul rând magistrații ei înșiși să își dorească să rămână în sistem, adică să aibă condițiile din punct de vedere logistic asigurate.
De curând am început, în cadrul unui grup de lucru, care va verifica posibilitățile de modificare a Codului de Procedură Civilă, astfel încât să degrevăm instanțele, să accelerăm procesele, contează foarte mult durata. Toate aceste instrumente să fie la îndemâna magistraților.
Iar pe chestiunile legate de pensionare am răspuns de foarte multe ori. Sunt niște variante în lucru și până când nu agreăm împreună și cu sistemul judiciar și cu Ministerul Muncii și cu colegii din Parlament formula ideală, nu are rost să facem speculații pe această temă”, a răspuns mai puțin decât clar și răspicat ministrul Justiției.