Sursa: Google maps

Condamnare definitivă pentru un polițist din Tulcea, care în urmă cu câțiva ani își desfășura activitatea la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCÎV) din acest județ.

Agentul fusese trimis în judecată pentru fapte comise începând cu primăvara anului 2018, iar condamnarea la închisoare cu executare a fost pronunțată inițial în urmă cu un an.

Mai bine de doi ani a durat judecata pe fond a polițistului acuzat de luare de mită și trafic de influență, iar în primăvara anului trecut s-a pronunțat prima sentință, la Tribunalul Tulcea, unde s-a dispus condamnarea acestuia:

Contopeşte pedepsele stabilite în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor, la care adaugă un spor de 1 an (1/3 din pedeapsa de 3 ani închisoare), rezultând o pedeapsă de 4 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a , b şi g Cod Penal pe o durată de 3 ani, ca pedeapsă complementară.

Interzice inculpatului Armeanu Ionuţ exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod Penal, ca pedeapsă accesorie. Dispune confiscarea de la inculpatul Armeanu Ionuţ a sumei de 2.700 lei şi 200 euro”.

Așa cum arăta sentința, agentului de poliție îi fuseseră interzise drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dar și cel „de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”. A urmat calea de atac, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Constanța a menținut prima sentință:

Respinge ca nefondat apelul formulat de inculpatul ARMEANU IONUŢ împotriva sentinței penale nr.11 din 09.02.2023 pronunțată de Tribunalul Tulcea în dosarul nr. 867/88/2020. Obligă pe inculpatul ARMEANU IONUŢ la plata sumei de 1.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Cu opinia separată a Preşedintelui completului, judecător Valentina Boboc, în sensul admiterii apelului formulat și al achitării inculpatului Armeanu Ionuț pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (3 acte materiale) și luare de mită. Definitivă”.

Din ce detaliază Direcția Generală Anticorupție, și ancheta a fost destul de laborioasă. Astfel, cercetările au pornit după o sesizare din oficiu a ofițerilor de poliție ai Direcției Generale, existând informații potrivit cărora doi agenți de poliție din cadrul Postului de Poliție al comunei Ciucurova, județul Tulcea, s-ar face vinovați de luare de mită și trafic de influență săvârșite în aceeași perioadă.

În ceea ce îl privește pe agentul de poliţie din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, anchetatorii spun că, „în intervalul de timp martie – mai 2018 a primit de la două persoane din comuna Ciucurova, județul Tulcea, sume de bani necuvenite pentru sine, indirect (prin intermediul unui alt inculpat, la data faptelor agent de poliție în cadrul IPJ Tulcea), lăsând a se înţelege că are influenţă asupra funcţionarului competent din cadrul SPCRPCÎV Tulcea care urma să testeze trei persoane, din aceeași localitate, în vederea obţinerii permisului de conducere.

În acest sens, agentul a promis că va interveni pe lângă funcţionarul respectiv pentru a-i promova pe cei trei candidaţi la proba practică, întrunind elementele constitutive a trei infracţiuni de trafic de influenţă, suma de bani primită de traficantul de influenţă fiind de câte 900 de lei în cazul a doi dintre candidaţi, respectiv de 200 de euro unui alt candidat.

De asemenea, inculpatul în cauză, în calitatea sa de agent de poliție în cadrul SPCRPCÎV Tulcea, în perioada de timp martie – mai 2018, a primit de la o persoană din aceeași comună, pentru sine, suma de 900 de lei, indirect (prin intermediul unui agent de poliţie), în legătură cu îndeplinirea îndatoririle sale de serviciu (în legătură cu promovarea acestuia la proba practică de obţinere a permisului de conducere auto)”.

Articolul precedentSanitas, proces cu Guvernul pentru drepturi salariale
Articolul următorPUIU și COLDEA, SCOȘI pe INTERVAL la DNA!