Sute de animale de companie au rămas singure fie din cauza că stăpânii lor și-au pierdut viața în război sau au fost, pur și simplu, abandonate. În centrul din Liov, în vestul Ucrainei, mai mulți oameni se află în linia întâi a ajutării animalelor de companie rămase singure.
Acestea primesc ajutor medical și hrană pentru a le calma după situațiile dificile prin care trec și ele din cauza conflictului ruso-ucrainean. O voluntară de la centru a precizat că unele dintre animale se află într-o situație foarte proastă.
Victimele necuvântoare ale războiului dintre Rusia și Ucraina
„Unele dintre aceste animale sunt în stare foarte proastă. Unele nu au mai mâncat de mult timp, iar altele sunt foarte stresate și tulburate de scenele pe care le-au văzut. Unele animale se mușcă sau se zgârie singure. Noi încercăm să le ajutăm”, a spus Natalia Tirko, potrivit Digi24.
Centrul din Liov a fost, pe timp de pace, un centru pentru animelele sălbatice, dar acum a devenit sprijin pentru animalele de companie. De la debutul războiului și până acum, voluntarii au reușit să aibă grijă de 800 de câini și pisici, majoritatea ajungând în siguranță în Polonia.
De asemenea, unele dintre ele au fost adoptate de cetățenii din Liov, dacă stăpânii nu mai pot fi găsiți. Mai mult, voluntarii construiesc constant cuști pentru a putea face față numărului mare de animale care ajung la adăpost. În doar într-o zi, aproape 30 de câini din Kiev au ajuns în centru.
Din cauza stresului și a panicii, animalele sunt foarte violente, motiv pentru care voluntarii au zgârieturi sau mușcături pe mâini.
„Multe animale ajung aici pentru că stăpânii lor nu vor să aibă probleme atunci când trec granița în Polonia. Unii dintre ei trebuie să locuiască în apartamente mici și nu pot sau nu vor să aducă și animalele”, a spus un voluntar, potrivit sursei citate.
Până la ora actuală nu există un număr exact al animalelor de companie ce au fost abandonate de când a început războiul ruso-ucrainean. Cu toate acestea, pe rețelele de socializare au apărut zeci de videoclipuri în care persoane scot animale de sub dărămături sau lăsate în mașină și evacuate de pe front.
Citește și: Apel către companiile aeriene: Animalele de companie trebuie îmbarcate alături de proprietarii lor