Sursa: Politia Română

Matteo Politi, italianul în vârstă de 42 de ani care a efectuat operații chirurgicale estetice în România deși nu avea acest drept, a fost dat în urmărire generală, dat fiind că a dispărut imediat după ce a fost condamnat definitiv pentru mai multe infracțiuni.

Numele lui Politi apare pe site-ul Poliției Române, unde se explică faptul că acesta este căutat pentru a fi pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

După condamnarea definitivă de ieri, Matteo Politi a fost căutat la domiciliul său din Sectorul 4 al Capitalei, fără a fi găsit. Reținut și arestat preventiv în 2019, Politi a fost plasat în timpul anchetei sub control judiciar, măsură care însă a fost revocată în vara anului trecut. Așa, cel care se dădea drept chirurg nu avea nicio interdicție de a pleca din țară, aspect de care acesta se pare că a și profitat.

Poliția Română detaliază că „împotriva celui în cauză, Judecătoria Sectorului 1 București a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 1523 din 15.03.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și instigare la fals intelectual”.

Politi a fost trimis în judecată în 2020, pentru exercitare fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată, înşelăciune în formă continuată (9 acte materiale), înșelăciune (în dauna a două persoane vătămate), instigare mediată la fals intelectual și participație improprie la fals intelectual, sub forma instigării mediate, fiind condamnat pentru patru din cele cinci infracțiuni.

Potrivit rechizitoriului, în perioada martie 2018 – 07.12.2018, Matteo Politi a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician – anume lifting facial, liposucţie, blefaroplastii superioare, duble, implant mamar, rinoplastie, corecție cicatrice cheloide, consultaţii specifice specializării etc. – asupra pacienţilor, deşi nu avea calitatea de medic și, pe cale de consecință, nu avea nici specializare în chirurgie plastică-estetică.

Totodată, în perioada 03.09.2018 – 04.09.2018, a indus în eroare doi medici – prin aceea că s-a prezentat ca fiind Matthew Mode și că le-a prezentat ca adevărat faptul mincinos că în scurt timp, anume până în data de 17.09.2018, va fi proprietar al unei clinici în București, deși cunoștea că nu exista posibilitatea reală de a achiziționa clinica în acel termen, neavând resursele financiare în acest scop – și le-a determinat astfel să încheie un contract de prestări servicii cu societate al cărei administrator era, încasând suma de 13.896 lei, reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet. În realitate, cei doi medici nu au putut beneficia de spațiul în cauză, întrucât nu li s-a permis accesul de către adevăratul proprietar.

O altă acuzație a ținut de fapte comise în perioada martie 2018 – 07.12.2018, când cetățeanul italian a indus în eroare două persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică și de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind și numele fals de Matthew Mode, și a efectuat asupra acestora acte specifice calității de chirurg plastician-estetician, obținând 13.880 de lei şi 10.150, costul serviciilor nespecializate şi neautorizate.

Anterior, arătau procurorii, în data de 19.03.2018, a determinat funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, să întocmească cu intenție un act prin care se certifica faptul că era înregistrat în evidenţele de personal ale DSPMB cu numărul de cod parafă F26813 (cod ce se atribuie fiecărui medic care îndeplinește condițiile de liberă practică și care constituie identificarea fiecărui medic pentru documentele cu caracter medico-legal), deși acesta nu avea calitatea de medic și, pe cale de consecință, nu îndeplinea nici condițiile de liberă practică.

În același timp, Matteo Politi a fost acuzat și că, pe 22.03.2018, a determinat funcționari din cadrul Minsterului Educației Naționale – Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor să întocmească, fără vinovăție, un atestat în baza căruia diploma de Absolvire a Învățământului Superior eliberată de Facultatea de Medicină – Universitatea din Priștina, este recunoscută ca diplomă de licență în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obținute în străinătate, raportat la sistemul de educație din țara noastră, în scopul încadrării în muncă și pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deși sus-numitul nu era medic și nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă.

Articolul precedentCiolacu anunță un nou minister, după rotativă: Ministerul Afacerilor Europene
Articolul următorGrindeanu anunță „cel mai mare contract pentru infrastructura feroviară”