Sursa foto: Facebook - Alfred Laurențiu
Sursa foto: Facebook - Alfred Laurențiu

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, senatorul Alfred Laurențiu a anunțat că PSD s-a ținut de promisiune și sprijină firmele mici și mijlocii din România.

Mai exact, 20 de miliarde de lei (4 miliarde de euro) au fost alocate de ministrul PSD al Finanțelor firmelor românești prin Ordonanța de urgență care s-a aprobat azi în ședința de Guvern.

„Ordonanța de Urgență reglementează finanţarea programelor: IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcţiilor și INNOVATION – pentru invenţii şi inovaţii”, a scris Alfred Laurențiu.

PSD sprijină firmele mici și mijlocii

De asemenea, acesta a amintit faptul că programul IMM PROD va asigura finanțarea investițiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbană. Mai mult, vor fi eligibile activități precum: achiziționarea de echipamente și utilaje, sau demararea de activități noi de producție și construcția și amenajarea de terenuri și hale destinate producției.

Totodată, se vor cumpăra echipamente și softuri pentru transformarea digitală a IMM-urilor și echipamente ce vor genera eficiența energetică consumului propriu, stații de biogaz, stații de reciclare și panouri solare. Pentru acest an, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 1,5 miliard de de lei.

Senatorul PSD a precizat că programul RURAL INVEST are ca obiectiv finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic, fiind elibigile următoarele finanțări: achiziția de terenuri agricole, dotare/retehnologizare și automatizare, securitate energetică, certificate de depozit, iscicultura, acvacultura, industria alimentară,  și alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy). Plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul acestui program este de 2,5 miliarde de lei.

Programul GARANT CONSTRUCT

De asemenea, Alfred Laurențiu a vorbit și despre Programul GARANT CONSTRUCT.

„Ce vizează finanțările investițiilor pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor implicate în proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu și vor fi eligibilie următoarele destinații ale finanțărilor: achiziția de echipamente și utilaje de constructii, construcția, achiziția, amenajarea de hale pentru uz propriu,  achiziția de echipamente, softuri, pentru transformarea digitală a IMM-urilor care derulează contracte în sectorul construcții, achiziția de echipamente care să genereze eficiența consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz și  stații de reciclare”, a mai scris senatorul social-democrat.

Plafonul total al garanțiilor este de 2,5 miliarde de lei în cadrul programului GARANT CONSTRUCT.

Totodată, ultimul program, INNOVATION, va avea ca și scop sprijinirea realizării invențiilor și susținerea activităților la export ale IMM-urilor cu cifra de afaceri mai mică de 1 miliard de euro care activează în industria exportatoare.

„Se vor putea finanța activități constând în: timularea exporturilor româneşti,  susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a investiţiilor româneşti în străinătate,  Stimularea comerțului on-line și a digitalizării, retehnologizarea companiilor locale, achiziții software și certificate de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP), obținerea brevetelor de inovare privind produse, strategii, mediu și digitalizare. Pentru anul 2022, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1 miliard lei”, a mai anunțat Alfred Laurențiu.

Articolul precedentZelenski, aplaudat de Congresul american. Președintele Ucrainei a transmis un mesaj clar Statelor Unite
Articolul următorMaia Sandu: „Trăim vremuri grele în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc trebuie să prevaleze”