Un agent de vânzări din județul Mureș merge la închisoare pentru o mită de 2.500 de lei, cu care încercase să rezolve o amendă și un dosar penal. În vara anului trecut, acesta a fost prins cu 1.000 de țigarete fără marcaj corespunzător, fiindu-i întocmit dosar penal. Pentru că avea deja o condamnare și sperând că va convinge polițistul să revină la sentimente mai bune, bărbatul de 34 de ani i-a propus să îi dea acea mică atenție. În schimb însă, acesta a fost denunțat, prins și trimis în judecată.

Sătămâna trecută, Curtea de Apel Târgu – Mureș s-a pronunțat definitiv în cauză, sentința fiind aceea de închisoare cu executare.

Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Mureş. Desfiinţează parţial sentinţa atacată şi rejudecând cauza: Majorează de la 1 an şi 7 luni închisoare la 2 ani închisoare, pedeapsa aplicată de prima instanţă inculpatului SZ.ZS. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, urmând ca pedeapsa să fie executată în regim de detenţie. Elimină din hotărârea atacată dispoziţiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Menţine celelalte dispoziţii din hotărârea atacată, care nu contravin prezentei decizii”, se arată în hotarâre.

Inculpatul a recunoscut de la început că i-a promis agentului de poliție suma de 2.500 de lei pentru ca acesta sa nu mai sesizeze ANAF-ul și pentru a nu fi sancționat cu amendă pentru fapta comisă, în condițiile în care legea prevedea o sancțiune cuprinsă între 20.000 și 100.000 lei.

Ca urmare a acestei situații, la data de 22 iulie 2020, un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a formulat un denunț la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, din care reieșea faptul că respectiva persoană i-a cerut să se întâlnească a doua zi, pentru a ,,rezolva problema”, în așa fel încât să nu mai sesizeze organele abilitate, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ca urmare a denunțului formulat, polițiștii anticorupție ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mureș, sub directa coordonare procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, au organizat acțiunea de prindere în flagrant, prilej cu care tânărul în cauză a fost prins în timp ce oferea agentului de poliție denunțător suma de 2.500 lei, pentru a nu lua măsurile legale, cu ocazia constatării infracțiunii prevăzută de Codul Fiscal”, a comunicat Direcția Generală Anticorupție.

Se pare că inculpatul i-a povestit agentului inclusiv despre problemele sale cu legea, în condițiile în care în 2018 fusese condamnat la 1 an și patru luni pentru infracțiuni la regimul vamal și cel fiscal. Mita a fost oferită polițistului chiar lângă mașina de serviciu a inculpatului, iar ulterior, când a încercat să plece cu mașina, a fost oprit de către procurorul de caz.

Articolul precedentTătaru e de acord cu decizia Guvernului, însă e de părere că un pic mai multă comunicare nu strică
Articolul următorMoțiunea simplă împotriva ministrului Năsui a picat