Primăria Constanța a fost amendată cu aproape 5 milioane de lei pentru că în 2020 nu a respectat cerințele Uniunii Europene privind colectarea reciclarea deșeurilor, anunță Europa FM.
În anul 2020, procentul de reciclare al deșeurilor a fost unul infim, de numai 0,5%, acesta fiind de altfel motivul pentru care municipalitatea a fost sancționată.
Administrația locală nu se află la prima astfel de amendă, după ce în urmă cu doi ani, în timpul mandatului lui Decebal Făgădău a fost plătită „ecotaxa” în valoare totală de 5 milioane de lei. „Taxa de salubritate plătită în mod direct de fiecare persoană fizică rămâne neschimbată. Pentru 2019 noi ne-am asumat că această taxă penalizatoare, dacă vreți, să o suportăm din bugetul local”, declara la acell moment Făgădău. Potrivit OUG 196/2005, actualizată, ecotaxa pentru anul 2020 a fost de 80 de lei pe tona de deșeuri nereciclate.
Primăria Constanța urmează să renegocieze contractul cu firma de salubritate pentru introducerea țintei de reciclare care în acest an este de pâna la 50%, urmând ca în 2022 să ajungă la 75%. Reprezentanți ai firmei de salubritate au declarat pentru Europa Fm că vor implementa colectarea selectivă în vederea reciclării deșeurilor.
Potrivit Primăriei Constanța, în 2019 au fost achiziționate și montate 284 de module supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, care să suplimenteze containerele tip „igloo”.
Departe de tința de reciclare și la nivel național
Încă din februarie 2020, Ministerul Mediului avertiza faptul că suntem departe de atingerea țintei de reciclare și că vom fi penalizați. „Din păcate, nu vom atinge ţinta de 50% la sfârşitul anului. Nu reciclăm cât ne-am dori şi nu pentru că nu ar avea cine şi nu ar avea cum, ci pentru că nu prea avem ce. Problema noastră cea mai importantă astăzi este cum toate aceste deşeuri cu o valoare ridicată, în loc să le vedem la gropile de gunoi, ar trebui să ajungă la reciclatori. (…) Dacă nu atingem cotele asumate vom plăti penalizări până la remedierea situaţiei, iar costul va fi mai mare decât dacă am fi rezolvat problema”, a afirmat Costel Alexe, ministrul Mediului la acel moment.