Foto: CFR România
Foto: CFR România

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara fac cercetări într-un dosar în care sunt vizați atât directorul general interimar al Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, precum și directorul general adjunct tehnic al companiei.

Cauza instrumentată de procurorii anticorupție are legătură cu modul în care și-a „câștigat” funcția directorul general interimar Alexandru Ion Simu, cu sprijinul adjunctului, dar și „eforturile” acestora de a ascunde ilegalitățile comise.

În CV-ul lui Simu se arată că este director general din decembrie 2021, iar între 2020 – 2021 a fost consilier la Sucursala Regională CF Timișoara. Anterior, între 2014 – 2020, acesta a fost director la Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara.

Acum, Simu este însă în dosarul procurorilor DNA suspect de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În același timp, Petru Ceșa, directorul general adjunct tehnic în cadrul CFR SA, este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara. Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceșa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.

După apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceșa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că „angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”.

Acționând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalți angajați din subordine pentru ca pe viitor suspecții să nu se mai vadă expuși „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA”, a detaliat DNA câteva informații din dosarul care vizează conducerea CFR.

Articolul precedentCercetări pentru ucidere din culpă după ce un viceprimar UDMR a fost găsit spânzurat
Articolul următorADI „Deșeuri” Hunedoara, amendată cu 1.000.000 de lei pentru atribuirea ilegală a unui contract Supercomului lui Ciuclea