Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusia recunoaște victoria noului președinte ales în statele Unite, iar Vladimir Putin a decis, într-un târziu, să-l felicite pe Joe Biden.

De asemenea, președintele rus s-a declarat ”pregătit pentru o colaborare” cu acesta, a informat Kremlinul într-un comunicat, după votul prin care Colegiul Electoral american l-a confirmat pe Biden ca viitor preşedinte, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Deși a trecut mai mult de o lună de la câștigarea alegerilor prezidențiale americane, Vladimir Putin a calculat cu atenție rezultatele oficiale și a pus capăt tăcerii. Președintele rus nu este singurul lider de stat sau guvern care a întârziat cu felicitările.

Există și alți lideri autoritari care au preferat să aștepte mai bine de o lună până a-i accepta victoria lui Biden: liderul chinez Xi Jinping sau cel turc, Recep Erdogan.

Putin îl felicită în cele din urmă pe Biden pentru câștigarea alegerilor și se declară ”pregătit pentru colaborare”

V. Putin i-a urat preşedintelui-ales succes şi şi-a exprimat încrederea că Rusia şi Statele Unite, care au o responsabilitate specială pentru securitatea şi stabilitatea globale, ar putea, în pofida diferenţelor lor, ajută cu adevărat la rezolvarea multor probleme şi provocări cu care se confruntă lumea”, afirmă Kremlinul în comunicatul publicat marţi.

În ce mă priveşte, sunt pregătit pentru o colaborare şi contacte cu dumneavoastră”, a scris Putin în telegrama de felicitare.

Disputele politice domestice

Vladimir Putin neagă existența unui motiv ascuns pentru care nu l-a felicitat pe Joe Biden

În urmă cu ceva vreme, într-un interviu televizat, liderul rus a sugerat că ar fi nepotrivit să îl felicite pe Joe Biden înainte de a fi 100% sigur de rezultatele finale.

Acesta a spus că nu există un motiv ascuns, o simpatie sau vreo antipatie în ceea ce privește disputa electorală din Statele Unite, explicând amânarea felicitărilor prin așteptarea ”finalizării disputelor politice domestice”.

Viitorul președinte al SUA va depune jurământul în data de 20 ianuarie 2021.

Foto

Ziarul de Investigații

Articolul precedentUDMR, sceptici în legătură cu decizia USR PLUS
Articolul următorCapitala nu mai așteaptă: Viceprimarii vor fi aleși luni, la ora 10.00
Jurnalist full-time / Pesimist part-time