Astăzi, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România (FNSAR) vor avea discuţii cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, înainte de protestele deja anunțate în toată țara.
Întâlnirea ar trebui să pună pe „masă” problemele cu care se confruntă serviciile publice de ambulanţă şi personalul din instituțiile din țară, care țin inclusiv de proasta comunicare.
Potrivit unui comunicat al FNSAR, remis Agerpres, întâlnirea a fost solicitată în urma protestelor sindicale anunţate săptămâna trecută, care vor debuta cu un miting în data de 22 noiembrie, organizat atât în fața Ministerului Sănătății, cât și în fața Ministerului Afacerilor Interne, a Departamentului pentru Situații de Urgență și în fața sediul Guvernului României.
La mitingul astfel anunțat vor lua parte inclusiv liderii Blocului Național Sindical, dar și membri din celelalte federații afiliate acestuia. Nemulțumirile sindicaliștilor nu sunt îndreptate doar către atitudinea MS față de problemele din sistem, ci și față de reacțiile altor factori de decizie.
Potrivit unui comunicat al Blocului Național Sindical, problemele din sistem au fost semnalate nu de puține ori, însă s-au lovit de un zid al comunicării. Aceasta în condițiile în care, se arată în sursa citată, s-a încercat de nenumărate ori crearea unei punți de legătură, fără niciun rezultat:
„Nemulțumirile membrilor Blocului Național Sindical și ale membrilor Federației ”Ambulanța” sunt legate de:
Lipsa de reacție a Premierului României Nicolae-Ionel CIUCĂ la MEMORIUL înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022, Memoriu prin care am prezentat problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță,solicitând o întâlnire pe subiectele menționate în MEMORIU, cât și alte subiecte importante.
Refuzul ”Șefului DSU”, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed ARAFAT, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022, fapt care arată că de la începutul lunii aprilie 2022 nu au mai fost convocate ședințe CIMST, deși regulamentul stabilește clar că, ședințele CIMST se convoacă lunar sau ori de căte ori situația impune. Lipsa acestor ședințe a dus la lipsa de consultare, de transparență și lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanță privind dezvoltarea și organizarea.
SABOTAREA Serviciilor Publice de Ambulanță de către Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022.
Lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătății de către Departamentul pentru Situații de Urgență privind intenția de a face achiziția de ambulanțe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziția de ambulanțe, achiziție care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătății, pe motivul că Ministerul Sănătății nu este capabil să facă achiziții.
Reacția personalului din serviciile de ambulanță la SUSPENDAREA Legii nr. 5/2021 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât și discriminatorii față de structurile cu STATUT din subordinea directă a acestuia, adică pompierii.
CORECTAREA salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării”.