Adrian Năstase: „Decizia liderilor partidului presupune o mare responsabilitate”

Fostul lider social democrat s-ar bucura ca decizia pe care PSD o va lua să se bazeze pe analiza de tip SWOT (Strengths Weaknesses Opportunities Threats = Puncte tari  Puncte slabe Oportunităţi Ameninţări)

Fostul premier și lider social democrat Adrian Năstase consideră că intrarea la guvernare, în actualul context economic, sanitar, dar și politic este o provocare foarte mare pentru orice partid și-ar dori acest lucru, motiv pentru care speră ca decizia PSD să vină în urma unei analize clare, de tip SWOT (Strengths Weaknesses Opportunities Threats = Puncte tari  Puncte slabe Oportunităţi Ameninţări).

„Pentru mulți membri PSD, intrarea la guvernare înseamnă un mare semn de întrebare. Este adevărat, existența mai multor crize cumulate precum și configurația actuala a parlamentului nu oferă multe soluții”, scrie fostul premier Adrian Năstase pe blogul său.

Totodată, acesta consideră că „decizia liderilor partidului presupune o mare responsabilitate”, mai mult, fostul lider al social democraților afirmă că s-ar bucura ca decizia pe care PSD o va lua să se bazeze pe analiza de tip SWOT (Strengths Weaknesses Opportunities Threats = Puncte tari  Puncte slabe Oportunităţi Ameninţări), adică pe examinarea punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunităților și a riscurilor pe care le presupune intrarea la guvernare în această perioadă.

De altfel, negocierile dintre PNL și PSD, pe programul de guvernare sunt aproape finalizate, în această seară urmând să fie date ultimele „tușe”, într-o întâlnire a celor trei lideri, Florin Cîțu, Macel Ciolacu și Kelemen Hunor (UDMR).

Blocajele din negocierile PNL – PSD

Punctul în care sunt cele mai multe blocaje este cel privind numele premierului cu care se vor prezenta în fața președintelui Klaus Iohannis. Astfel, surse din conducerea PSD au spus, pentru Digi24.ro, că s-ar fi agrea varianta premierului prin rotație, însă social democrații resping nominalizarea lui Florin Cîțu. Acesta nu reprezintă însă o surpriză, date fiind declarațiile recente, potrivit cărora PSD nu îl vrea ca prim ministru tocmai pe cel pe care l-au dat jos prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.
De partea cealaltă, Florin Cîțu insistă că nu va face public numele propunerii de premier din partea PNL, deși s-a vehiculat inclusiv varianta cu Nicolae Ciucă, subliniind că propunerea va fi anunțată la momentul potrivit, după ce va fi luată o decizie concretă în rândul PNL.

De altfel, pe lângă funcția de premier, un portofoliu cu „greutate”, dar mai ales cu „bătăi de cap” a fost cel al Finanțelor. În negocieri, varianta de lucru a fost ca partidul care dă premierul să nu primească ministrul Finanțelor. Astfel, dacă premierul va fi la PNL, ministerul Finanțelor va ajunge la PSD, urmând ca PNL să ia celălalt minister avizator-ministerul Justiției.

În pline negocieri privind guvernarea PNL – PSD, Barna îl vrea pe Cîțu ca premier

Articolul precedentÎn pline negocieri privind guvernarea PNL – PSD, Barna îl vrea pe Cîțu ca premier
Articolul următorPMP așteaptă o invitație la guvernare