De când le-au fuzionat partidele, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta par deciși să gândească la fel și să simtă la fel, ba chiar să susțină public soluțiile pe care le văd ei ca viabile pentru depășirea crizei pandemice. Azi, Călin Popescu Tăriceanu a lăsat de-o parte pentru moment problema organizării alegerilor parlamentare și aproape că citează din Ponta pe un alt subiect: testarea cetățenilor. E deja evident că România a rămas în urmă cu testările pentru depistarea persoanelor pozitive cu coronavirus, iar acest lucru este analizat de Tăriceanu, care atrage atenția că numărul mic de teste face ca numărul real al persoanelor infectate să rămână necunoscut. De aceea, crede acesta, autoritățile ar trebui să decidă ca testele făcute în laboratoarele private să fie decontate ulterior prin Casa de Sănătate.

A doua zi cu peste 4.000 de noi infectări. Încăpățânarea lui Iohannis și Orban de a nu mări numărul de testări doar pentru că le e frică să nu avem mai mulți infectați începe să devină un act criminal. Înțelegem toți că plafonarea numărului de teste la 25-28.000 pe zi (în zile bune) vine din dorința lor de a organiza alegeri, dar le reamintesc ce ne spun specialiștii: pentru fiecare bolnav COVID-19 descoperit mai sunt între 4 și 10 care sunt asimptomatici. Adică un număr foarte mare de români au virusul dar nu știu că îl au. Din acest motiv ei intră în contact cu sute și mii de conaționali, care la rândul lor se pot infecta.

Sunt de acord cu propunerea lui Victor Ponta că statul ar trebui să deconteze testele făcute de oameni în centrele private. Este clar că Ministerul Sănătății nu poate sau nu vrea să-și dezvolte capacitatea de testare, dar știu că cei din mediul privat pot să facă acest serviciu. Există bani la Casa de Sănătate, deci nu este complicat. Sigur, ar fi trebuit să facă asta de acum 6 luni de când le tot spun, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Dacă guvernul nu va lua această măsură, probabil că va trebui să o facem în Parlament și atunci iar o să țipe ca din gură de șarpe că îi obligăm la cheltuieli neprevăzute. Dar ele sunt neprevăzute doar pentru că ei nu au viziune. Toate celelalte țări și-au crescut capacitățile de testare și au ajuns la peste 100.000 de teste pe zi. Pentru că asta este soluția. Pentru că doar așa putem ști unde suntem cu starea de sănătate a populației.

Sunt convins că orice român care se va testa și va constata că este purtător de virus își va lua măsuri de protecție, se va izola, va fi mai prevăzător, de dragul familiei și al prietenilor dacă nu de frica virusului. Dacă nu poate să ne apere de virus, Guvernul ar trebui să ne dea măcar nouă șansa să o facem”, crede Călin Popescu Tăriceanu.

Articolul precedentElena Băsescu se întoarce! Cap de listă la parlamentare în Constanța
Articolul următorMircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani cu executare pentru fapte de corupție