Fostul președinte al Consiliului de Administrație și director general al Companiei Naționale Poșta Română Dan Mihai Toader a fost condamnat definitiv la opt ani și şase luni de închisoare, în urma unei decizii luate joi de Curtea de Apel București. Magistrații au redus pedeapsa lui Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu și Vasile Bărbuleț, condamnați de Tribunalul Bucureşti la 10 ani și şase luni, la câte opt ani și şase luni fiecare.
„Admite apelurile declarate de inculpații Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu și Vasile Bărbuleț împotriva sentinței penale nr.204/9.02.2015 a Tribunalului București – Secția I Penală pe care o desființează în parte și rejudecând: Reduce pedepsele aplicate inculpaților de la 10 ani și şase luni închisoare la câte opt ani și şase luni închisoare pentru fiecare. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. (…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei CAB.
Pe 9 decembrie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Dan-Mihai Toader, fost director general al CN Poșta Română SA, în funcție la data faptelor, într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de el au mai fost deferiți Justiției Emanoil Lepădatu, director executiv economic al CN Poșta Română SA la data faptelor, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategică, și Vasile Bărbuleț, șef Departament IT.
În rechizitoriu, anchetatorii au reținut că, în 2008, cei patru inculpați și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și a derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru. „Ca urmare, produsele au fost cumpărate la un preț supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente și fără îndeplinirea în totalitate a obligațiilor contractuale de către furnizor. Prin aceasta, a fost adusă patrimoniului CN Poșta Română o pagubă de aproximativ 6,6 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpați au contribuit la obținerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferența dintre prețul de achiziție al produsului de la producătorul Computer Associates și prețul de vânzare către Poșta Română, respectiv suma de peste şase milioane euro”, se arată într-un comunicat al DNA.
Cu intenţie, inculpații au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziție publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat și aprobat achiziția produselor software cu încălcarea prevederilor OUG 34/2006. Asta deoarece s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși nu erau întrunite condițiile specifice acestei proceduri, iar pe piața IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerințele CN Poșta Română și, astfel, se impunea ca achiziția să fie făcută prin licitație.
Poșta Română a precizat că paguba suferită este de aproximativ 6,6 milioane de euro și că se constituie parte civilă. În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile și asupra sumelor de bani existente în conturile bancare aparținând inculpaților până la concurența sumei aproximativ 6,6 milioane de euro.

Articolul precedentEpava navei „Fortuna S” riscă să blocheze Canalul Sulina, după ce duminică furtuna a dezmembrat cabinele vaporului
Articolul următorIncendiu ucigaş în Clubul Colectiv din Bucureşti: 32 de morţi şi aproape 140 de răniţi. Se decreteză trei zile de doliu naţional