Captură video: Facebook/Marcel Ciolacu
Captură video: Facebook/Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a acordat zilele trecute un interviu în publicația austriacă Der Standard, interviu care a fost publicat ieri, și în cadrul căruia acesta avertizează că vor continua demersurile pentru aderarea României la Schengen, chiar dacă aceasta va însemna un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

De altfel, Ciolacu și-a exprimat opinia astăzi și pe Facebook, unde a arătat că „Veto-ul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen”, calificând atitudine ca fiind una „abuzivă”.

Mai mult decât atât, premierul României punctează că țara noastră „a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru. Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”.

În ceea ce privește afirmațiile din cadrul interviului din publicația austriacă, acesta a punctat că „Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”.

Articolul precedentMinistrul Câciu, promisiuni: „Vom avea facturi mai ieftine la iarnă”
Articolul următorTraficul pe strada Baba Novac din Constanța va fi blocat pe timpul nopții pentru lucrări de înlocuire a conductelor de apă