Tot mai mulți tineri vor locui în continuare împreună cu părinții, din cauza creșterii costului vieții, lucru care va avea efecte negative asupra dezvoltării acestora, a declarat Valentina Ciobanu, director de politici publice la Consiliul Tineretului din România, în cadrul uneu dezbateri organizate pe tema efectelor inflației asupra tinerilor, potrivit g4media.ro.
„Tinerii vor alege să economisească de unde pot și de unde pot, iar pentru mulți tineri este locuința”, a mai precizat Valentina Ciobanu.
Potrivit acesteia, pentru dezvoltarea tinerilor nu este benefic să locuiască cu părinții, deoarece devin mai greu independenți, fiind mai ezitanți inclusiv în întemeierea unei familii.
„Nici locuirea la cămin, nici cu părinții nu sunt opțiuni bune pentru tineri, însă, din păcate, acestea vor fi alese acum din ce în ce mai mult, având în vedere creșterea prețurilor”, a apreciat Valentina Ciobanu.
Tinerii primesc salarii modeste din cauza lipsei de experiență
Valentina Ciobanu a avertizat că se se va amplifica și mai mult fenomenul tinerilor care locuiesc cu părinții, deoarece ținând cont de costuri esențiale, pentru hrană, pentru transport, tinerii preferă să economisească de acolo de unde pot, dacă pot rămâne în zona în care locuiesc cu părinții și nu sunt nevoiți să se mute în alt oraș pentru serviciu.
Valentina Ciobanu a explicat că tinerii vor alege să nu mai plătească chirie sau ipotecă, deoarece în general ei au salarii modeste, fiind dificil să concureze pe piața muncii din cauza lipsei de experiență.
România ocupă locul 11 din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene (UE) în privința vârstei la care tinerii părăsesc locuința părintească, în jur de 28 de ani, fiind sub pragul european de 27 de ani. Suedezii pleacă cel mai devreme din locuința părinților, la 19 ani, iar portughezii cel mai târziu, la peste 33 de ani.
Zeci de zboruri, majoritatea ale companiei Blue Air, anulate pe Aeroportul ”Henri Coandă” Bucureşti