Foto: Iulia KELT

 Factura lunară pentru curentul electric consumat de Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, se ridică la un milion de lei, potrivit digi24.ro. Deoarece recepția clădirii nu a fost făcută niciodată, acest lucru nu permite realizarea de proiecte de investiții cu ajutorul fondurilor europene pentru eficientizarea rețelei electrice.

 Casa Poporului este cea mai mare clădire din Europa, factura de energie electrică aferentă lunii februarie fiind de un milion de lei, pentru consumul a 1 milion kw/h

Acesta este echivalentul consumului unui oraș mai mic sau a 20 mii de apartamente. Casa Poporului are 120.000 de becuri care luminează cele 18 etaje ale clădirii și 31 de lifturi. De asemenea, există și aparatură tehnică, laptopuri, calculatoare și alte echipamente din cele 1.100 de camere, care presupun un consum semnificativ de electricitate. Instalațiile industriale din subsolul clădirii consumă cel mai mult curent electric, centrala care asigura încălzirea fiind unică în Europa, cu o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot la subsol sunt instalate și pompele de apă care alimentează întreaga clădire și asigură udatul grădinilor. 

Parlamentul încearcă să ia măsuri pentru reducerea consumului

  Astfel, în  anul 2005 s-au modernizat sursele de iluminat iar în anul 2007 instalațiile de climatizare, anul acesta fiind realizat un studiu de fezabilitate pentru montarea unei centrale de cogenerare.

Toate modernizările și îmbunătățirile pentru economisirea energiei se realizează din bani publici, deoarece, deși a fost inaugurată oficial în 1997, recepția clădirii nu s-a făcut nici până în prezent. Acest lucru împiedică accesarea de fonduri europene pentru orice fel de renovare. În aceste condiții, sngura soluție sunt economiile. Iluminatul exterior a fost redus cu 50%, pe fațadă luminile fiind aprinse doar 2 ore pe noapte.
Bărbat condamnat la închisoare, după ce și-a pedepsit copiii cu electroșocuri















Articolul precedentBărbat condamnat la închisoare, după ce și-a pedepsit copiii cu electroșocuri
Articolul următorDirector din Ministerul Educației, arestat preventiv pentru luare de mită