Am mai întâlnit primari care conduc localitățile cu „mână de fier”, care nu admit ca cineva să aibă o opinie diferită de a lor și care cred că voturile sunt un cec în alb pentru a face ce le trece prin cap, chiar dacă fac lucruri care sunt împotriva intereselor comunității. Despre unii dintre acești primari se spune că „nu au nimic sfânt”.
Și despre primarul comunei prahovene Brebu se poate spune că „nu are nimic sfânt”, nici la figurat, dar nici la propriu. Ungureanu nu numai că a îndemnat un preot din comună să lăse deoparte cărțile de religie spunându-i „Dumnezeu sunt eu!”, dar a și declarat război Bisericii Ortodoxe Române, mai întâi încercând să blocheze reînființarea Mănăstirii Brebu, apoi refuzând restuirea terenului din incinta zidurilor Mănăstirii înființate în urmă cu 370 de ani.
Mănăstirea fortificată Brebu, ctitorită de Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu
Localitatea s-a dezvoltat în jurul Mănăstirii Brebu, a cărei construcție a fost începută în anul 1650 de Matei Basarab și a fost terminată de Constantin Brâncoveanu. Este o construcție cu ziduri groase, din cărămidă arsă și piatră. În curte se află și Casa Stăreției, o construcție asemănătoare cu aceea de la Mânăstirea Plumbuita, compusă din zece încăperi, la subsol fiind două pivnițe boltite.
Turnul de acces în incinta complexului medieval, cu înălțimea de 20 de metri, domină împrejurimile. Primele două etaje ale turnului sunt prevăzute cu metereze pentru apărare iar de la următorul nivel, putea fi supravegheată zona, pentru a fi urmărite mișcările eventualilor atacatori. Zidul de incintă, cu o înălţime de 6 metri, din piatră, e prevăzut cu drum de strajă și metereze pentru tragerea cu arme de foc.
„Eu sunt Dumnezeu!”. Primarul din Brebu a izgonit din comună mai mulți medici și preoți și a desființat ilegal funcția de viceprimar
Chiliile şi clădirile anexe au dispărut după 1960, când mănăstirea a fost desființată de comuniști. Lăcașul de cult a rămas biserica de parohie a credincioșilor din satul Brebu Mănăstirii, iar Casa Stăreției a fost transformată în „Casa Domnească”, care găzduiește o colecție de istorie și artă medievală.
„Mișcarea de rezistență” de la Brebu împotriva Bisericii Ortodoxe: „Biserica-i a noastră!”
După 1990, au fost reînființate foarte multe foste mănăstiri și evident că nu se putea să nu fie reînființată mănăstirea ctitorită de Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Însă în 2012, când Biserica Ortodoxă Română a început demersurile pentru reînființarea mănăstirii, s-a lovit de încrâncenarea cu care se opunea reînființării mănăstirii Adrian Ungureanu, care atunci trecea de la mandatul de viceprimar la cel de primar. Intuind că un curent de opinie grevat pe un subiect de patriotism local îi poate aduce încrederea brebenilor, Ungureanu a iscat o „mișcare de rezistență” a credincioșilor din satul Brebu Mănăstirii împotriva intențiilor Bisericii Ortodoxe Române de a reînființa mănăstirea.
Sătenilor le-a fost inoculată ideea că li se va lua biserica și nu vor mai avea acces la slujbele oficiate în biserica mănăstirii. De aici a fost doar un pas până la apariția în jurnalele TV a știrilor de la Brebu, cu sătenii grupați în biserică și scandând repetat: „Biserica-i a noastră!” și „Nu cedăm!”.
Declarația de război a lui Adrian Ungureanu: „ce a făcut Biserica Ortodoxă pentru această localitate?”
În fruntea „mișcării de rezistență” de la Brebu se afla Adrian Ungureanu, care a rostit un discurs în stil peremist, acuzând direct Biserica Ortodoxă de practică totalitară și rapacitate, de lăcomie la bunurile altora, dar și că nu a făcut niciodată nimic pentru sătenii din Brebu, cărora acum le lua și dreptul la credință.
„Nu se poate să vii tu, călugăr, să dai cu pumnul în masă și să spui << Voi? Acolo-i locul vostru!>> . Nu! Locul nostru e aici, pentru că îl avem din moși, strămoși și e întreținut de noi. Mai mult de atât, stau eu și mă-ntreb și i-am întrebat: oare Biserica Ortodoxă ce a făcut, nu pentru popor, că nu mă interesează, mă interesează ce a făcut Biserica Ortodoxă pentru această localitate?”
, acuza Ungureanu.
Ungureanu arunca acuzații grele către măicuțe: „Nu cred că vor să se reculeagă. Scopurile sunt altele!”
Dintr-un discurs în stil peremist nu trebuie să lipsească inducerea suspiciunii în buna credință a adversarului, care are scopuri ascunse. Ungureanu a aruncat și această anatemă asupra Bisericii Ortodoxe Române și a măicuțelor de la Mănăstirea Cornu care urmau să reînființeze Mănăstirea Brebu.
„Nu cred că vor să se reculeagă. Scopurile sunt altele! De ce au ales acest lăcaș? Sunt gaze, e trasă apa! De ce nu au găsit să facă o mănăstire în altă parte? Nu divaghez. Nu spun altceva. Dar realitatea este undeva, departe!”
, ațâța mulțimea Adrian Ungureanu.
Amenințările dascălului din sat: Vom pune lacăte! Vom păzi biserica! Nu vor pătrunde cu forța!
Printre cei mai vehemenți constestatari ai reînființării mănăstirii era, bineînțeles, dăscălul din sat, Florin Roșu. El a condus energic scandările „Biserica-i a noastră!” și amenința că sătenii se vor bloca în biserică și nu vor permite reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române să se apropie.
„Din câte am aflat și noi, or să vină câteva măicuțe de la Mânăstirea Cornu, împreună cu locțiitorul exarhului mânăstirilor de la București. Ne-au transmis că noi suntem stăpâni până la ziduri, iar că dânșii sunt stăpânii bisericii noastre. Domnul primar le-a spus clar că biserica e a creștinilor, că noi am îngrijit-o și că nu vom ceda presiunilor lor. Vom pune lacăte pe aceste porți și pe ușa sfintei biserici, ca, de altfel, și pe Casa Egumenească și vom sta aici, ca și plantoane, pentru a păzi această biserică, iar dânșii nu vor pătrunde cu forța aici”, declara la Prahova TV dascălul din satul Brebu Mânăstirii.
Destul de enervat era și alt personaj care ar fi putut avea de pierdut prin înființarea mănăstirii, muzeograful Răzvan Radu, care se ocupa de expoziția de istorie medievală: „Au spus exact aceste cuvinte. Până la ziduri, voi! Aici, noi! Bănuiesc că dumneavoastră țineți la această biserică strămoșească”.
Revoltele au eșuat, Mănăstirea Brebu a fost reînființată
Revoltele conduse de primar și dascăl nu au avut succesul scontat și Mănăstirea Brebu a fost reînființată. Sătenii participă la toate slujbele oficiate împreună cu preotul paroh din sat, dar după rânduiala călugărească. „Din anul 2012, s-a reînființat mănăstirea prin binecuvântarea părintelui Patriarh Daniel. În incinta mănăstirii se mai află Casa Stăreției sau Casa Egumenească. Acum ea funcționează ca muzeu, ținând de Muzeul din Ploiești.
Oamenii vin la mănăstire pentru că se simt bine. Chiar și cei din localitate spun <<când intru în curtea mănăstirii mă simt altfel, parcă nu mai sunt la Brebu>>. Faptul că este un loc de rugăciune, este un loc închinat lui Dumnezeu, îi dă omului o pace, o bucurie, o regăsire de sine”, spunea maica stareță Sebastiana Stoian în emisiunea „Pașii Pelerinului” difuzată de Trinitas TV anul trecut, în martie.
Ungureanu continuă războiul declarat BOR. A intabulat la Primărie terenul din curtea Mănăstirii
Dar primarul Adrian Ungureanu a continuat războiul cu Biserica Ortodoxă, intabulând ca fiind în proprietatea Primăriei Brebu terenul din curtea interioară a mănăstirii.
„Sunt multe probleme. El și actele Mănăstirii Brebu, actele de la Registrul Agricol din Primărie, le-a făcut praf și acum reprezentanții Patriarhiei se chinuie să redobândească terenul. Spre exemplu, terenul din incinta Mănăstirii el l-a intabulat pe Primărie. Este o situație ieșită din comun. Cum poți să spui că terenul din interiorul zidurilor Mănăstirii aparține Primăriei Brebu? Și îmi mai pun și altă întrebare. Să spunem că ai greșit, dar cum să nu dai curs, tu, ca primar, să nu dai curs redobândirii acestui teren care 100% aparține Mănăstirii Brebu”, ne-a declarat unul dintre localnicii din Brebu.
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe refuză să comenteze pe tema unui astfel de conflict. Au reușit, în timp, să obțină o parte din terenul din incinta Mănăstirii și speră că timpul le va rezolva pe toate. Avem confirmarea prin mărturia maicii starețe de la Mănăstirea Brebu în aceeași emisiune a Trinitas TV: „La început oamenii au acceptat greu reînființarea mănăstirii. Acum s-au obișnuit și zic că <<nu-i rău cu măicuțele>>. Primii ani a fost mai greu, până ne-am obișnuit și noi și oamenii și până s-a reglementat situația juridică a mănăstirii. Inițial nu aveam nimic și pe urmă ne-a dat primăria trei sferturi din curtea Mănăstirii”.
S-a ajuns cumva la un armistițiu, prin faptul că a fost obținuă o parte din teren. Cui îi folosește acest lung război al primarului Ungureanu cu Biserica Ortodoxă Română? În niciun caz localnicilor din Brebu, care nu-și mai amintesc de revolta cu „Biserica-i a noastră!”.
În privința lui Ungureanu ne putem imagina revolta sa interioară, cu „Biserica-i a mea!”, din moment ce a fost în stare să spună chiar „Eu sunt Dumnezeu”!