După ce Dacian Cioloș și alți patru europarlamentari au părăsit USR în care intraseră după fuziunea dintre această formațiune și PLUS, se anunță și alte plecări din partid pentru continuarea politicilor de succes în nou-înființatul REPER – Reînnoim Proiectul European al României.
Situația a fost confirmată de atfel de cel care conduce în acest moment interimar partidul, Cătălin Drulă încercând însă să convingă de faptul că fractura nu va fi una semnificativă.
Într-o conferință de presă, Drulă a făcut un calcul și a concluzionat că „sunt câțiva colegi care nu mai doresc să continue, puțini relativ la cei 80 de parlamentari USR”.
Potrivit G4Media, 11 deputați și senatori se vor duce în REPER, toți aceștia provenind însă din PLUS. Sursa citată îi dă ca siguri pe Monica Elena Berescu – deputat, Oana Alexandra Cambera – deputat, Cristian Paul Ichim – deputat, Andrei Răzvan Lupu – deputat, Cosmin Marian Poteraș – senator, Ion Dragos Popescu – senator, Alin Costel Prunean – deputat, Cristina Camelia Rizea – deputat român, Lorant Zoltan Sas – deputat, Daniel Liviu Toda – deputat, și Simina Geanina Tulbure – deputat.
Ieri, Drulă punctat că, în opinia sa, este vorba despre „un plan gândit și executat de Cioloș, un plan lipsit de demnitate, în care îi folosește pe acești oameni ca să câștige prin distrugere”.
În acest context, președintele USR a subliniat că fostul președinte ales al USR, acum demisionar și părinte al REPER, ar trebui să se retragă din politică.
„E un gest nedemn, îi forțează să devină traseiști. Proiectează această lipsă de demnitate asupra unor oameni aleși în acest proiect. Am înțeles din februarie că lui Cioloș îi lipsește dorința de a construi. Dacă nu poate depune acest efort de construcție, decența ar trebui să îi spună măcar să se retragă. El alege un efort de distrugere. Se mai separă apele câteodată în opoziție”, a spus Drulă.
Cu toate acestea, cele 11 demisii așteptate nu ar fi unicat. Luna aceasta, Oana Ozmen, deputată USR de București, a trecut la PNL, pe considerentul că doar pentru liberali „cetățeanul a fost o prioritate, indiferent dacă a fost la putere sau în opoziție”.