Producţia de porumb va depăși anul acesta cu 12% media ultimilor cinci ani, se arată în prognoza Departamentului pentru Agricultură al SUA. Astfel, recolta de porumb din România este estimată la 13,7 milioane de tone, fiind cu 2% mani mare comparativ cu luna trecută și cu 27 % mai mare decât producția anului trecut.
În 2021 s-a exportat porumb în valoare de 1,6 miliarde de euro
„Porumbul din România a beneficiat de precipitații favorabile în zonele din sud și sud-est. În zona vestică a țării, în regiunile din jurul Timișoarei și Aradului, producțiile au fost moderate din cauza căldurii și a uscăciunii, împiedicând astfel creșterea în continuare a randamentelor naționale. (…) Din cauza primăverii răcoroase și umede care a întârziat progresul culturilor de vară, recolta va începe mai târziu decât obișnuit în 2021/22. Porumbul este recoltat de obicei din septembrie până în noiembrie”, se arată în raportul Departamentului pentru Agricultură al SUA.
România este al doilea mare producător de porumb din Uniunea Europeană, după Franţa. Producția națională a atins un nivel record de 14,3 milioane de tone în 2020. România a exportat până acum 77% din tot exportul de porumb al UE, adică peste 3,6 milioane de tone.
Mai multe zone agricole din țară sunt amenințate de secetă
Conform prognozei de specialitate emise de ANM pentru perioada 13-19 aprilie 2022, rezerva de apă din sol prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de mediu, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, nord-estul și vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat și sud-vestul Transilvaniei. Conținutul de umiditate în cultura grâului de toamnă se încadrează în limite scăzute și foarte scăzute. Seceta e de nivel moderat, e puternică și extremă în Moldova și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei și a Transilvaniei, local în estul și centrul Olteniei, dar și în nordul și nord-vestul Banatului .În acea perioadă procesele vegetative ale culturilor de câmp și speciilor pomi-viticole se vor desfășura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole. În depresiunile din nordul și centrul țării ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi ușor încetinite, mai ales în zilele cele mai reci. În mod normal starea de vegetație se va menține bună și medie la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.
Cîmpeanu, dezamăgit de educația online. Viitorul elevilor după pandemie