Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ciucă

Prim-ministrul României Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Brăila, că prin legea offshore, românii vor plăti mai puțin pentru gaz, iar demersurile făcute de liderii coaliției va asigura stabilitate și echilibru într-o perioadă dificilă pentru țara noastră.

De asemenea, prin legea offshore se va asigura independența față de gazul rusesc și cantitatea necesară de gaze pentru dezvoltarea industriei chimice care să poată folosi aceste gaze naturale.

Proiectul legislativ a fost semnat de liderii coaliției și va asigura stabilitate pentru investitori, deblocând investițiile în offshore și onshore, astfel resursele din Marea Neagră vor putea fi exploatate.

Nicolae Ciucă: Resursele onshore de mare adâncime din judeţul Buzău vor putea să înceapă a fi exploatate

„Prin această lege, cu certitudine începând din acest an, vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil & Gas livrând gaze cred că nu mai târziu de jumătatea anului; exploatează un perimetru de unde va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an. Exploatarea în perimetrul Neptun Deep va începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027. Totodată, în onshore la Caragele în judeţul Buzău, exploatarea gazelor la mare adâncime va începe la începutul anului 2024”, a spus Ciucă.

De asemenea, premierul a vorbit și despre combinatul Azomureș care a început să pornească producția de fertilizatori și îngrășăminte pentru agricultură. Mai mult, Ciucă este convins că prin exploatarea gazului din Marea Neagră, prețul va scădea considerabil, iar românii vor plăti mai puțin.

„O cantitate suficientă de gaz sigur va duce la scăderea preţului şi pentru cetăţenii români, pentru că până la urmă toate aceste demersuri le facem pentru a asigura stabilitatea şi echilibrul pentru o viaţă normală a cetăţenilor noştri”, a mai declarat Ciucă.

Și ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat, vineri, că s-au adus mai multe modificări la actul normativ aprobat în 2018 prin care sunt deblocate investițiile. Astfel, primele gaze din Marea Neagră vor fi scoase în a doua parte a acestui an, fiind vorba de 1 miliard de metri cubi anual.

„Asigurăm independenţa energetică a României şi reducem dependenţa de gazul rusesc”, a scris Virgil Popescu, vineri pe Facebook.

Citește și articolul: Ministrul Virgil Popescu anunță că România va deveni independentă din punct de vedere energetic

Articolul precedentCiucă: ”Podul peste Dunăre de la Brăila va fi dat în circulație la sfârșitul acestui an”
Articolul următorComisarul european pentru mediu, despre defrișările din România: ”Este o activitate infracţională”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.