Primarul Municipiului București, Nicușor Dan, se află, la această oră, la DNA, unde este audiat în legătură cu o plângere penală pe care a depus-o în anul 2019, prin intermediul căreia a reclamat o serie de ilegalități în Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3.

Edilul-șef al capitalei îi consideră vinovați atât pe fostul primar Gabriela Firea, cât și pe fostul arhitect-șef al Bucureștiului, Ștefan Dumitrașcu. Nicușor Dan afirmă că ilegalitățile semnalate fac referire la zeci de hectare de teren cărora li s-a schimbat, în mod ilegal, destinația din spațiu verde în spațiu construibil.

„Astăzi merg la DNA pentru a continua demersurile inițiate în 2019, atunci când am făcut o plângere penală în care acuzam ilegalități cu privire la PUZ Sector 3. Conform procedurilor legale, am fost invitat pentru a da declarații referitoare la plângerea depusă în 2019, pentru a putea avansa lucrările la acest dosar”, a transmis primarul pe pagina sa de Facebook.

Edilul capitalei explică faptul că ilegalitățile semnalate în plângerea făcută la DNA se referă la zeci de hectare de teren cărora li s-a schimbat destinația în spațiu construibil din spațiu verde. Nicușor Dan îi consideră vinovați pe Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef în București, și Gabriela Firea, fostul primar al capitalei.

„Am arătat că PUZ Sector 3 a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale, dar și că acest PUZ încalcă dreptul bucureștenilor la un mediu sănătos. Erau zeci de hectare de teren cărora li se schimba destinația din spațiu verde în spațiu construibil, ceea ce însemna pentru proprietari un folos necuvenit de aproximativ 300 de milioane de euro”, a mai afirmat Nicușor Dan.

Întâlnirea cu procurorii DNA a fost programată pentru ziua de joi, 15 aprilie 2021, de la ora 14:30, iar înainte de a intra la audieri și-a rezervat câteva minute pentru a discuta cu jurnaliștii aflați în fața instituției. Printre altele, edilul-șef a făcut o declarație de presă și cu privire la PUZ-urile altor sectoare din capitală.

„PUZ Sector 2 și PUZ Sector 3 au fost anulate la tribunal. PUZ Sector 4 și PUZ Sector 6 au fost anulate de tribunal. Niciuna dintre aceste hotărâri nu este definitivă, dar este un indiciu că aceste PUZ-uri sunt nelegale. Depun decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a condamnat România pentru poluarea aerului din București. Mai depun o serie de acte întocmite de autoritățile naționale, care spun că ceea ce se întâmplă cu acest fenomen de urbanism derogatoriu este extrem de nociv pentru calitatea vieții”.

„Este evident că dacă construiești exagerat nu mai ai acces la spațiu verde, ai o problemă cu utilitățile, ai o problemă cu traficul, cu copiii pe care trebuie să-i ducă părinții cu mașina la școală. Documentele astea mai spun un lucru foarte important, și anume că fenomenul de urbanism din capitală anulează șansele orașelor din România de a participa la competiția globală. Pentru că dacă un investitor vrea să vină în București, sau în Sofia, sau în Budapesta, el va analiza inclusiv cum se prezintă traficul, spațiile verzi și dezvoltarea urbană a acestui oraș”.

Nicușor Dan a anunțat că va depune și două exemple concrete cu privire la modul în care se construiește în capitală, din Sectorul 3 și Sectorul 4.

„Vă prezint și două exemple ilustrative. Aceasta este o stradă din Sectorul 4, cu o lățime de șapte metri. De o parte și de alta vor fi construite clădiri P+22. Este de înțeles că este util să ai zone în oraș în care si ai imobile de mare dimensiune, dar faci asta acolo unde ai infrastructura care să îți permită să circuli în condițiile astea. Vă arăt un exemplu de clădire deja construită. Tot o stradă de șapte metri din Sectorul 3. Avem și aici un bloc de mari dimensiuni construit într-o zonă care nu prezintă infrastructura necesară”, a conchis edilul din București.

Articolul precedentPSD îi cere lui Klaus Iohannis să „iasă din letargie”
Articolul următorCodrin Ștefănescu, fără prietenul și mentorul Dragnea: supărat și puțin revoltat