Alexandru Rafila: „Secțiile de terapie intensivă sunt pline”

În ciuda faptului că numărul de cazuri este la jumătate față de cele înregistrate în noiembrie

Deputatul PSD, Alexandru Rafila a declarat duminică seară, la Antena 3, că în ciuda numărului mai mic de cazuri comparativ cu „apogeul” din noiembrie, secțiile ATI sunt pline, ceea ce reprezintă o presiune pe sistemul sanitar. Mai mult, acesta arată spre Ministerul Sănătății, pe care îl consideră responsabil cu privire la lipsa de acțiune.

„Noi ne găsim acum în situaţia în care, practic, secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus, sunt pline, probabil că ne apropiem de capacitatea maximă, iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri care au fost înregistrate în noiembrie.(…) Asta mie îmi generează o preocupare, pentru că nu ştim care e situaţia reală, de fapt, şi doar vedem manifestările din punct de vedere al presiunii pe sistemul de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Testare inegală, date incomplete

Reprezentantul României la OMS, Rafila consideră că ceea ce face ministerul Sănătății, în contextul actual, nu este suficient.  „Deci probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al doisprezecelea ceas. Discutăm asta de mai multe luni, că testarea este inegală între judeţe şamd. Nu cred că e suficient ca Ministerul Sănătăţii să publice aceste date că nu e Ministerul Transparenței, este Ministerul Sănătăţii şi trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor, ci şi cu nişte acţiuni care să ducă la obţinerea unor date care să fie cât mai apropiate de realitate, încât să ştim ce avem de făcut”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

În România nu este o creștere accelerată a infectărilor

Pe de altă parte, premierul Cîțu a participat, duminică, la ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI). „Vreau să mă asigur că pacienții și personalul medical vor avea tot ce le trebuie pentru a trece cu bine peste valul 3 al pandemiei. Deocamdată, în România nu este o creștere accelerată a infectărilor și putem să împiedicăm acest lucru, dacă ne vaccinăm și dacă respectăm măsurile de protecție. Ne pregătim însă și pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauți și a nu fi luați prin surprindere”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook.

Premierul trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății. Ministrul spune că ar fi făcut la fel

Articolul precedentCum contrazice un secretar de stat din Ministerul Proiectelor Europene susținerile propriului ministru despre PNRR
Articolul următorLiceele din Constanța, în atenția Curții de Conturi