sursă foto: DNA

Nu mai puțin de nouă persoane, printre care inclusiv șef de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, au fost trimise în judecată de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Timișoara, în legătură cu fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere.

Printre cei nouă inculpați se află și alți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care sunt acuzați că, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023.

Angajații MAI, în frunte cu comisarul șef de poliție Vasilică Bogdănel Mironescu, se află sub control judiciar, acuzațiile aduse acestora fiind de luare de mită, fapte comise în formă simplă și continuată. Sub control judiciar sunt și un administrator al unei școli de șoferi, acuzat de complicitate la luare de mită, dar și un instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită. Ultimii inculpați judecați vor răspunde pentru dare de mită, comise în formă simplă și continuată.

Procurorii spun că a fost efectuată o investigație financiară privindu-i pe inculpații Marian Ioan Bozgan (agent – șef principal de poliție), Daniel Bezergheanu (comisar de poliție), Ioan Ghergheș (inspector principal de poliție), Ionuț Tiberiu Stoica (agent șef de poliție) și a comisarului șef Mironescu, „ocazie cu care s-ar fi constatat că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani/ instrumente financiare sau bunuri puse sub sechestru.

Iar probele cântăresc cu atât mai mult cu cât, anterior, alți 13 inculpați acuzați de dare de mită și complicitate la luare de mită au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție.

Cei cinci inculpați, polițiști – examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere.

Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteți avea grijă de cel/ cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată.

De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă”, detaliază DNA.

Articolul precedentCiolacu, vizită în Italia: „Scopul nostru este să ne aducem românii înapoi acasă!”
Articolul următorPiedone o provoacă indirect pe Firea la o confruntare pentru funcția de Primar General