Sursa foto: Romania TV

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, la dezbaterea „Tu ce (mai) citești?”, că cititul este „un microb” ce trebuie cultivat încă de mic, din plăcere, nu cu forța.

De asemenea, fostul premier a precizat că tehnologia trebuie văzută ca un plus pentru că permite tuturor să citească în format electronic, nu doar în cel clasic.

„Personal, vă spun că eu am făcut trecerea. Citesc atât în format electronic, cât şi în format clasic. Deci, se poate. Nu văd un risc. (…) Vă spun sincer, am început să citesc mai mult după ce am terminat şcoala, de plăcere, decât atunci când eram în şcoală”, a precizat Cîțu, potrivit Digi24.

Cîțu: „Cititul nu este doar despre a învăţa”

Totodată, președintele PNL a recomandat profesorilor să îi întrebe pe elevi de ce domeniu sunt pasionați și să le recomande cărți care nu sunt trecute în bibliografia școlară, precizând că cititul forțat va avea efecte negative asupra elevilor pe termen lung.

De asemenea, acesta a afirmat că cititul reprezintă o evadare din lumea reală, un loc unde grijile nu există.

„Acum nu vă daţi seama, dar veţi vedea în viitor că atunci când viaţa din jurul vostru este plină de tot felul de provocări, te ajută foarte mult să îţi iei câteva ore şi să intri într-o altă lume – o lume imaginată de cineva, o lume interesantă şi să vezi cum se derulează lucrurile acolo”, a spus Cîțu.

De altfel, fostul premier le-a spus elevilor prezenți la dezbatere că cititul te definește ca persoană, precizând că e important ca și după ce termină școala să nu renunțe la acest obicei benefic.

„Sper să ajungeţi să apreciaţi cititul, lectura pentru voi înşivă. În momentul acela veţi fi fericiţi şi veţi vedea că lucrurile se vor aşeza în jurul vostru”, a concluzionat Florin Cîţu.

Reamintim că pe 15 februarie, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, Comisia de învățământ din Senat, în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Centrul Cultural UNESCO „Mihai Eminescu”, a organizat dezbaterea „Tu ce (mai) citeşti?”. La această dezbatere au participat scriitori, elevi de la Colegiul Național „Tudor Vianu” și mai muți parlamentari.

15 februarie devine Ziua Naţională a Lecturii

Articolul precedentRomânii își propun să călătorească mai mult în 2022
Articolul următorUngaria și Polonia, tot mai autoritare. Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.