Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Începând cu acest an, România va celebra lectura, la data de 15 februarie.

Elevii sunt încurajaţi să redescopere plăcerea cititului, iar programul şcolilor va fi modificat.

De asemenea, bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane vor desfăşura o serie de activităţi pentru a susţine lectura.

Data de 15 februarie modifică programul şcolar: profesorii vor organiza activități de citit, pentru cel puțin 15 minute

Prin urmare, indiferent de disciplina prevăzută în orar, între orele 11:00 şi 14:00, vor fi organizate activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

Personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru

Anunţul a fost făcut încă din data de 10 februarie, de către ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu: “În România, doar 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an”

Ministrul Educației a mai transmis că rolul şcolii devine esenţial în încurajarea lecturii, precizând că “aceasta trebuie să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide”.

Cîmpeanu a invitat şi bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ.

În plus, recomandă asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare.

Cîmpeanu mai încurajează școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

Articolul precedentTelevizoarele, eliminate din programul Rabla pentru Electrocasnice
Articolul următor Rusia își retrage trupele de la granița cu Ucraina
Jurnalist full-time / Pesimist part-time