Organizația civică europeană Uniunea Libertăților Civile pentru Europa a atras atenția asupra faptului că statul de drept din Ungaria și Polonia s-a deteriorat în timpul pandemiei de Covid-19.
Această organizație reunește asociații de apărare a drepturilor și libertăților din 17 țări din Uniunea Europeană, iar raportul privind Ungaria și Polonia vine cu o zi înainte ca instanța supremă a UE să decidă dacă vor fi tăiate fondurile țărilor unde drepturile și libertățile oamenilor sunt încălcate.
Potrivit raportului, Ungaria și Polonia „îşi înăspresc controlul asupra sistemului de justiţie, societăţii civile şi media şi, în paralel, diminuează drepturile de bază ale omului şi alimentează diviziunile prin scoaterea ca ţapi ispăşitori a migranţilor şi a altor grupuri minoritare”, informează g4media.ro.
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor structurale pentru Ungaria și Polonia
Cu toate acestea, guvernele din Polonia și Ungaria neagă faptul că ar încălca drepturile și libertățile cetățenilor, precizând că Uniunea Europeană vrea să impună valori care nu pot fi acceptate de către societățile lor.
De asemenea, 36 de miliarde de euro, fonduri de relansare pe care UE le are alocate pentru Polonia, și 7 miliarde de euro pentru Ungaria sunt înghețate din cauza problemelor privind drepturile democratice ale cetățenilor.
Cunoscut pentru conservatorismul său, premierul ungar Viktor Orban a acuzat UE că a început un „jihad” cultural împotriva Ungariei. Cu toate acestea, chiar dacă se va vota noul instrument de sancționare al UE, blocul comunitar va avea nevoie de timp până când va începe procesul de tăiere a fondurilor.
Un oficial european a precizat că acest lucru ar putea să aibă loc la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2023, evident, dacă se va ajunge acolo. Totodată, se așteaptă o sancțiune care va reduce fondurile din cauza încălcării statului de drept, dar ea va trebui aplicată cu atenție, motiv pentru care e nevoie de negocieri intense cu cele două state europene.
Reamintim că Comisia Europeană susține că justiția din Polonia nu este independentă, iar banii europeni pe care Ungaria îi folosește pentru achiziții publice au ajuns la furnizori ce au conexiuni cu partidul de guvernământ Fidesz.
Ungaria obligă hipermarketurile străine să doneze nevoiașilor alimentele care expiră în 48 de ore