Sursa: Facebook

Continuă verificările supermarketurilor din Capitală, ieri comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) făcând o vizită în mai multe magazine Profi Rom Food.

Controalele nu au avut însă un final fericit în niciunul dintre cele 7 magazine situate în sectoarele 2, 3, 4 și 6 din București, rezultatul fiind aplicarea de amenzi precum și dispunerea unor măsuri complementare, din cauza neregulilor găsite.

Potrivit ANPC, echipele de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 144.000 lei, la care s-au adăugat măsuri de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe, oprire temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate – pentru 6 unități, fiind totodată propusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 3 magazine.

Din ce detaliază ANPC, abaterile constatate se înscriu în aceleași descoperite și în cazul magazinelor altor mari retaileri. Cu toate acestea, se subliniază că sunt apreciate „investițiile făcute de ei, dar curățenia ține de bunul simț comercial al fiecărui operator economic din domeniu”.

Dintre cele mai importante abateri de la legislația în vigoare constatate de comisarii CRPCR București-Ilfov, menționăm: comercializarea unor legume și fructe cu modificări organoleptice și lovituri mecanice, comercializarea unor produse cu data durabilității minimale de consum depășită, utilizarea unor spații de depozitare igienizate necorespunzător, comercializarea, în zona Gastro/Grill, a unor produse fără elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum, utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere neigienizate și depreciate, identificarea unei temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă și masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade C, la masa caldă și +10,8 grade C, la cea rece, utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu insecte moarte, zone extinse de rugină, resturi alimentare și de ambalaje, cu vopsea exfoliată și cu scurgeri de lichide, lângă rafturile cu produse au fost găsite, pe pardoseală, gândaci morți, existența pavimentului depreciat si igienizat necorespunzător, în magazine, existența unor zone din tavan cu infiltrații și mucegai, utilizarea unor cuptoare electrice și friteuze neigienizate, comercializarea unor produse congelate cu acumulări de gheață în ambalaj și arsuri de congelare.

Pare că gradele de comparație în activitatea magazinelor aparținând unora dintre cele mai mari lanțuri comerciale sunt, în realitate, diametral opuse. Dacă mega se dovedea a fi de fapt mini, iată că a venit rândul lui Profi să pară nu profesor, ci repetent la purtare.

Noi îi lăsăm corijenți! Din păcate, nu-i putem bate cu rigla la palmă, aceeași palmă cu care aceștia încasează, dar nu reinvestesc atât cât ar trebui”, arată Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Articolul precedentUngaria și Polonia, tot mai autoritare. Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă
Articolul următorOrban, atac la Cîțu: „El a provocat criza economică”