Dan Vîlceanu (captură video)

Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene, s-a arătat nemulțumit de modul în care se derulează proiectele la Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, dându-le exemplu negativ.

Discuția a fost făcută ieri, după ședința de Guvern, Vîlceanu afirmând că există totuși o preocupare continuă privind absorția fondurilor europene. Ministrul nu a dat exemple pozitive, ci doar a subliniat că Nicolae Ciucă „este foarte concentrat pe absorbţie” și că la fiecare ședință de Guvern premierul îl cheamă „în față” pentru a prezenta stadiul în care se află negocierile și îndeplinirea jaloanelor.

Și, în acest context, Dan Vîlceanu a nominalizat cele două ministere – conduse de Marius Budăi și Alexandru Rafila, unde există „o slabă absorbție”.

Aş fi profund recunoscător dacă cei doi miniştri s-ar apleca mai mult asupra acestor aspecte legate de fonduri europene, pentru că aş vrea să vă spun că la începutul mandatului acestui guvern toată lumea a înțeles, eu ştiu, anumite nefuncţionalităţi sau disfuncționalități, că ai preluat mandatul, nu ți-ai găsit toate documentele pe care voiai să le găsești; în cazul Ministerului Sănătăţii am înțeles că nu se găsea PNRR-ul, era pe un stick, acum toate aceste documente sunt la dispoziție, au trecut câteva luni şi, evident, şi eu, şi premierul, şi toată ţara, toată populaţia României se așteaptă să vadă progrese şi mai puţin scuze.

(…) Dar, în ultima perioadă, am purtat comunicări cu ministerele şi vreau să vă spun că, atunci când întrebi în mod special de anumite proiecte şi primești răspuns că până la finalizarea exercițiului bugetar, până în 2023, practic, există două scenarii: unu să termini proiectul şi altul să nu termini proiectul. Mi se pare o abordare neserioasă”, a atras atenția ministrul.

Chiar dacă Vîlceanu a dorit să dea impresia unui om reținut în declarații atunci când a fost întrebat mai multe, subliniind că nu vrea să intre „în detalii de genul ăsta”, nu a reușit să țină firul acestei idei. Așa că a intrat în detalii, nominalizând, din nou, ministerele unde pasul ar bate pe loc în ceea ce privește absorția de fonduri europene. Două la număr, ale căror portofolii sunt deținute de social democrați, partenerii coaliției PNL-PSD-UDMR, dar și membrii ai partidului din care Vîlceanu a făcut parte până în 2009. Dar a asigurat că, dacă i se va cere ajutorul, va colabora cu orice ministru.

Prefer să vorbesc la modul general, dar cred că, aşa cum vă spuneam, cel puţin în ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, e nevoie, pentru că sunt cele două ministere care din punct de vedere al absorbţiei stau cel mai prost şi asta se vede inclusiv la o scurtă privire asupra numărului de personal care este angajat în vederea atragerii de fonduri europene. (…)

Orice ministru care îmi cere ajutorul îl va avea, îl va primi, nici nu se pune problema, suntem colegi în Guvern. Dar mă tem că dacă aş intra în discuţii legate de această optimizare ea nu ar putea fi decât o optimizare a implementării PNRR, pentru că până la urmă cred, asta așteptăm toţi”, a mai spus Dan Vîlceanu.

Articolul precedentNou scandal în Parlament. George Simion și Diana Șoșoacă, critici la adresa deputaților
Articolul următorDosar penal pentru o femeie care a spart un termometru în propria locuință