Datele unui studiu realizat de Salvați Copiii România demonstrează că 67% dintre copiii din ţară sunt îngrijorați de calitatea aerului.
În acelaşi timp, trei sferturi sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului.
Potrivit studiului, cei mai mulți dintre copiii din România, 71%, sunt interesați de problemele de mediu. În plus, două treimi (68%) consideră că este ușor să aleagă soluții ecologice în viața de zi cu zi și că sunt în măsură să influențeze politicienii pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu (65%), arată publicaţia Descoperă.ro.
Foarte mulţi copii sunt ridiculizaţi şi înjosiţi atunci când se implică în protejarea naturii
Studiul arată că fetele sunt cu 10% mai dornice să învețe la școală decât băieții. 10% dintre copii spun că au existat situații în care s-au simțit jigniți sau ridiculizați de către adulți. Motivul a fost fix implicarea lor în protecția mediului.
Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre copii consideră că primesc suficiente informații despre probleme climatice și de mediu la școală. Proporţia este de 42%, cei mici declarând că politicienii ar trebui să se implice mai mult în problemele de mediu.
Copiii din România au afirmat că trăiesc într-un stat iresponsabil în lupta împotriva schimbărilor climatice
În ceea ce priveşte o eventuală acţiune a clasei politice, doar 30% dintre copii consideră că politicienii pot preveni și reduce problemele climatice și de mediu.
“Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample de inegalitate și nerespectare a drepturilor de bază ale copiilor, ceea ce complică situația. Viitorul copiilor care deja suferă de consecințele cele mai grave ale schimbărilor climatice pare a fi dramatic, dacă statele nu iau măsuri adecvate. Deși copiii nu pot fi făcuți responsabili pentru accelerarea schimbărilor climatice, ei vor plăti în viitor pentru greșelile și lipsa de acțiune a politicienilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.
Principalele probleme de mediu cu care se confruntă România sunt, din punctul de vedere al celor mici, următoarele:
- poluarea aerului;
- defrişările;
- deşertificarea;
- încălzirea globală;
- risipa de alimente.